fbpx
NaslovnicaCrna GoraNikač nastavio seriju pobjeda

Nikač nastavio seriju pobjeda

Podgorica, (MINA) – Crnogorski šahista Predrag Nikač pobijedio je danas ukrajinskog šahistu Vladislava Kolpakova, u petom kolu IBCA Svjetskog prvenstva za osobe sa smetnjama vida u Kaljariju.

To je četvrti trijumf Nikača na šampionatu, nakon što je slavio i protiv Slovenca Aleksandera Uršiča, Rusa Ruslana Draganova i bugarskog internacionalnog majstora Rasima Nizama.

Upisao je i remi sa Poljakom Anžejom Migalom.

“Pobijedio sam Kolpakova crnim figurama u Laskerovoj varijanti Sicilijanske odbrane, na spektakularan način, žrtvom topa i kraljice za dva pješaka. Poslije petog kola dijelim prvo i drugo mjesto sa 4,5 poena, sa ruskim šahhistom Igorom Smirnovom, sa kojim se sastajem u šestom kolu bijelim figurama”, kazao je Nikač nakon meča.

Smirnov je najbolji ruski šahista po rejtingu na IBCA listi.

Crnogorski šahista postavljen je za sedmog nosioca turnira.

Na šampionatu, koji je okupio 86 igrača, igra se po švajcarskom sistemu devet kola i 40 poteza za dva sata po igraču, plus po sat do kraja partije.

Nikač je prošle godine šampionatu svijeta u Halkidikiju bio četvrti, dok je godinu ranije na šahovskoj olimpijadi u Ohridu osvojio zlatnu medalju na prvoj tabli.

Najčitanije