fbpx
NaslovnicaCrna GoraNijedan pacijent iz Golubovaca nije ostao bez hitne pomoći

Nijedan pacijent iz Golubovaca nije ostao bez hitne pomoći

Podgorica, (MINA) – Jedinica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) u Golubovcima nije zatvorena, već je usljed objektivnih okolnosti zdravstvenu zaštitu na tom području obavljala jedinica iz Podgorice, kazao je vršilac dužnosti direktora ZHMP Vuk Niković.

On je istakao da ni u jednom trenutku mještani tog kraja nijesu ostali uskraćeni za usluge pružanja hitne medicinske pomoći.

„Od četvrtka ova jedinica će funkcionisati u punom kapacitetu i na način na koji je funkcionisala i ranije“, rekao je Niković agenciji MINA.

Govoreći o uslugama ZHMP na Starom aerodromu, on je naveo da ni u tom podgoričkom naselju nije bilo prekida rada kovid timova, već su oni u skladu sa epidemiološkom situacijom raspoređivani tako da u svakom trenutku budu dostupni za kućne posjete tamo gdje je bilo potrebno.

„Predlogom prethodne administracije ZHMP, Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta predviđen je prekomjeran broj zaposlenih, pa je taj predlog nanovo analiziran i sistematizovan tako da je Ministarstvo zdravlja dalo saglasnost na predlog Pravilnika u avgustu ove godine“, rekao je Niković.

On je kazao da je tim pravilnikom sistematizovano 598 radnih mjesta, uključujući broj izvršilaca u novoformiranim jedinicama Hitne medicinske pomoći u Gusinju, Petnjici, Šavniku i Tuzima.

Kako je naveo Niković, u skladu sa tim novim aktom, nijedno radno mjesto nije ukinuto.

„Naprotiv, u okviru raspoloživih finansijskih sredstava i potreba Zavoda za kadrovskim osposobljavanjem povećan je broj izvršilaca i to, prije svega, medicinskog kadra – ljekara i medicinskih sestara i tehničara“, rekao je Niković.

Kako je dodao, odlazak ili razmjena kadra u okviru sistema zdravstva nije nepoznanica ni u mnogo razvijenim zdravstvenim sistemima.

Niković je kazao da nije tačno da je bilo ko u Zavodu dobio otkaz, i da ljekari imaju lične razloge zbog kojih žele da angažman nastave u nekoj drugoj ustanovi.

„Istina je da je, generalno, mnogo manje ljekara napustilo ZHMP, pa i crnogorski zdravstveni sistem ove godine, nego što je to bio slučaj prethodnih kada se odlazak ljekara mjerio desetinama onih koji su napuštali ne samo ustanove, već odlazili u druge zemlje“, rekao je Niković.

Kako je naveo, novim programom usavršavanja i edukacija očekuje se uvođenje novog kadra i specijalističkih studija koji će uticati na to da ljekari ostaju da rade u ustanovama i računaju na usavršavanje vještina i kompetencija .

Prema riječima Nikovića, raduje i riješenost zdravstvenih vlasti, prije svih ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, da se poboljšaju uslovi rada i zarade svim zdravstvenim radnicima.

„Sve te okolnosti značajno će doprinijeti atmosferi u kojoj ljekari rado ostaju i rade u svojoj zemlji kao najvredniji dio zajednice čiji doprinos je nezamjenljiv“, zaključio je Niković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije