fbpx
28.9 C
Podgorica
August 9, 2022.
NaslovnicaCrna GoraNije bilo zakonskog osnova za praćenje funkcionera Demokrata

Nije bilo zakonskog osnova za praćenje funkcionera Demokrata

Podgorica, (MINA) – Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić prekršio je zakon o mjerama tajnog nadzora, jer nije bilo zakonskog osnova da prati funkcionere Demokrata, kazao je poslanik te partije Momo Koprivica, navodeći da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) protiv političkih protivnika Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz SDT-a su medijima dostavili dio materijala dobijenog po naredbama sudije za istragu Višeg suda u Podgorici o sprovođenju mjera tajnog nadzora prema više osoba, zbog sumnje da su izvršili ili vrše krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, iznuda i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Koprivica je na konferenciji za novinare Demokratske Crne Gore rekao da je Katnić u četvrtak tražio da se “njegova ostavka zamijeni zakonom”.

“I zato što nijesmo pristali na trgovinu i prijetnje on danas kreće u politički progon i to u susret nikšićkim izborima, jer DPS zna ko im najviše prijeti u Crnoj Gori”, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, uzaludni su pokušaji DPS-a, jer ih i tamo čeka ubjedljiv poraz, još ubjedljiviji nego na parlamentarnim izborima.

„Ovo je osveta što nije prihvaćen Katnićev predlog političke korupcije. On ne može da se pomiri sa tim da u novoj parlamentarnoj većini nema partnera za političku korupciju, trgovinu i dogovore”, rekao je Koprivica.

On je naveo da više “nema dogovora i dilova kao u periodu prethodne vlasti”.

“Tužilac Savović nije ništa učinio za Demokrate, niti je ikad to trebalo. Nije bilo investicija, nije bilo ničega”, kazao je Koprivica, saopšteno je Demokratske Crne Gore.

On je rekao da u razgovoru ništa nije bilo nezakonito.

“Katnić je prekršio zakon o mjerama tajnog nadzora, nije bilo zakonskog osnova da prati funkcionere Demokrata”, kazao je Koprivica.

On je dodao da neće glasati za skidanje imuniteta poslaniku Demokrata Draganu Krapoviću i da Skupština neće učestvovati u “političkom progonu SDT-a”.

Koprivica je naveo i da je ovo “povlačenje posljednjih poteza pred politički slom”.

„Katnić je ponudio koruptivni uslov novoj vladajućoj većini, time se postavljajući u uzvišeni položaj u odnosu na skupštinsku većinu. Tajming je sasvim jasan, ovo je osveta za naše neprihvatanje njegovog koruptivnog uslova”, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, Katnić ne može da prihvati da više nema bezakonja u Crnoj Gori.

„Katnić nije državni tužilac, već tužilac DPS-a i mafije i ovim je to potvrdio“, rekao je Koprivica.

On je kazao da Katnić nema nikakve dokaze da se radi o krivičnom djelu, već “manipuliše javnošću pokušavajući da prikrije da on zapravo čini krivično djelo zloupotreba službenog položaja”.

“Jasno je da pokušava da zastraši funkcionere Demokratske Crne Gore, ali to neće proći. Mi se ne plašimo, čiste su nam ruke. Ovo je namjenski urađeno pred izbore u Nikšiću da bi se diskreditovali funkcioneri Demokrata“, naveo je Koprivica.

Krapović je rekao da je obrazloženje SDT-a skandalozno.

On je kazao da su, dok je bio na čelu Opštine Budva, sve procedure poštovane i da je sve rađeno u skladu sa zakonom i procedurama.

“Sve je bilo na nivou razgovora i interesovanja investitora. Nijedna radnja nije preduzeta, već je isključivo samo postojalo interesovanje. Sponzorstvo nije krivično djelo“, naglasio je Krapović.

Prema njegovim riječima, “SDT postupa kao politička batina DPS-a”.

“SDT je sredstvo za politički obračun DPS-a i ovo je njegov posljednji trzaj. Kuriozitet koji jasno pokazuje sve to je što vinovniku afere Abu Dabi, Petru Ivanoviću, nije stigao poziv za ukidanje imuniteta uprkos svim informacijama“, naglasio je Krapović.

On je rekao da je indikativno i ilustrativno što je od SDT-a danas stigao zahtjev Skupštini za skidanje imuniteta.

Krapović je naveo da zahtjev za skidanje imuniteta dolazi u momentu kada su zakoni o tužilaštvu u proceduri.

On je naveo da su objavljeni i transkripti razgovora iz 2017. godine, ali da nije siguran da je to tačno i da ne može da se sjeti.

“Ja sam kao predsjednik Opštine Budva postigao mnogo uspjeha. Rađeno je sve u skladu sa zakonom. Vezano za Bečića u razgovoru, sve je bilo na nivou interesovanje i nijedna radnja nije bila nezakonita. Nadalje, pominje se sponzorstvo, moguće da je bilo odobreno Savoviću”, rekao je Krapović.

On je kazao da je SDT trebalo da reaguje 2017. godine.

“Sada je jasno da je spinovanje. Oni se pozivaju da želimo da vršimo politički pritisak, to nije tačno. Mi smo čisti i posvećeni građanima, bilo je tako i biće”, rekao je Krapović.

Najčitanije