fbpx
NaslovnicaCrna GoraNeozbiljan pristup primjedbama na ugovor sa SPC

Neozbiljan pristup primjedbama na ugovor sa SPC

Podgorica, (MINA) – Kabinet premijera Dritana Abazovića je primjedbama na ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom pristupio jednako neozbiljno kao i njegovom sačinjavanju, ocijenili su iz Akcije za ljudska prava (HRA).

U toj nevladinoj organizaciji (NVO) smatraju da je usvajanje ovakvog teksta ugovora u najmanju ruku neodgovorno.

Iz HRA su u saopštenju naveli da je Abazovićev kabinet izrazio iznenađenje zbog interesovanja javnosti za ugovor, iako se radi o ugovoru sa daleko najbrojnijom vjerskom zajednicom u Crnoj Gori, sa velikim političkim uticajem, a ugovor je izazvao i proteste i potpisivanje peticije građana.

HRA je, kako su naveli, analizom i komentarima na predlog ugovora pokušala da doprinese da se to pitanje vrati u okvire pravne rasprave, da bi se, pored ostalog, spustile tenzije u društvu.

„Poslije svega, stav Kabineta da odbije sve stručne primjedbe na neusaglašenost ugovornih odredbi s pravnim poretkom, sažima se u sljedećem: Temeljni ugovor će se zaključiti bez izmjena, jer se radi o „formalno-pravno marginalnom pitanju“, a njegove odredbe posle može da poništava sud““, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su rekli da je tačno da odredbe mogu da se ponište.

Kako su kazali, i zakon o odlaganju redovnih izbora je poništio Ustavni sud, iako je Vlada istog premijera prethodno odbacila upozorenja da je neustavan.

„Ali je, takođe, tačno da se podjele koje izaziva ugovor, s ovako lošim tekstom, mogu samo produbiti“, upozorili su iz HRA.

Kako su naveli, vezanost Vlade Ustavom i zakonom prilikom zaključenja ugovora i drugih radnji je temeljno pitanje vladavine prava, odnosno podjele vlasti u državi, i ni u kom slučaju nije marginalno.

Iz HRA su rekli da se mora postaviti pitanje odgovornosti i motiva vlade, koja odbija blagovremena stručna pravna upozorenja u pogledu akata koje donosi.

Kabinet Abazovića, kako su kazali, nije uopšte odgovorio na polovinu njihovih primjedbi, uključujući dvije, koje su uvrstili u posebno sporne, da se vjersko obrazovanje predviđa drugačije od važećih zakona i da se ugovorom ograničava pravo na obraćanje sudu u postupku donošenja odluka disciplinske prirode.

Iz HRA su kazali da su oni odgovori koji su dati u najmanju ruku neodređeni, a neki i otvoreno neozbiljni.

Oni su naveli da nije objašnjeno kojim je to zakonom SPC dobila javna ovlašćenja i koja.

Iz HRA su pojasnili da Vlada takva ovlašćenja ne može uspostavljati ugovorom.

Kako su dodali, nijedan od ugovora zaključenih sa drugim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori ne jemči javnopravna ovlašćenja.

„O nezakonitoj zabrani preduzimanja bezbjednosnih mjera u prostorima u vlasništvu SPC bez „prethodnog odobrenja“ crkvenih vlasti, Kabinet je rekao da je „smisao“ odredbe u tome da vjerska zajednica bude samo „obaviještena“ o mjerama“, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli iz HRA, iz Kabineta su rekli da bi to u praksi podrazumijevalo i „naknadno obavještenje“, a da bi drugačije tumačenje bilo protivno prinudnim propisima i takva odredba bi bila ništava.

„I kolega (Andrej) Bracanović, čije komentare je Kabinet takođe ignorisao, rekao je da je taj termin iz ugovora „donekle opravdano kritikovan“ i „nedovoljno precizan““, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su pitali zašto onda termin nije izmijenjen, umjesto da se neozbiljno pretpostavlja da će u praksi riječi „prethodno odobrenje“ značiti „naknadno obavještenje“.

„HRA će nastaviti da insistira na pravu javnosti da kritikuje rad Vlade u cilju uspostavljanja vladavine prava, bez obzira na rečito omalovažavanje našeg doprinosa od vrha Vlade i uprkos pritiscima kojima smo izloženi zbog naših kritika“, poručili su iz te NVO.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije