fbpx
NaslovnicaCrna GoraNeophodna kodifikacija izbornog zakonodavstva

Neophodna kodifikacija izbornog zakonodavstva

Podgorica, (MINA) – Kodifikacija izbornog zakonodavstva predstavljala bi krunu sveobuhvatne reforme i omogućila bi cjelovitu zaštitu izbornih prava, poručenio je sa zajedničke konferencije za novinare Demokrata, Demosa i nezavisnog poslanika Neđeljka Rudovića.

Na konferenciji su prezentovana nova rješenja koja će, kako je saopšteno, biti upućena Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Rudović je kazao da se ulazi u završnu fazu pregovora o izbornim uslovima, i da je njihov predlog da se svi propisi koji se direktno odnose na izborna pravila nađu na jednom mjestu, odnosno da se kodifikuje izborno zakonodavstvo u jedan zakonik.

„Želim da podvučem našu namjeru da se, uz važnu ulogu međunarodnih partnera, postigne sporazum o izbornim uslovima“, istakao je Rudović.

On je kazao da su ovi politički subjekti zainteresovani za pozitivan konačan ishod, zato što za cilj imaju stabilnu Crnu Goru, i da će odgovorno djelovanje svih opozicionih činilaca dovesti do demokratskih promjena.

„Bez uslova za slobodne izbore nema političke stabilnosti, a bez nje nema ni ekonomskog razvoja. Mislim da to nije ničiji interes, osim onih koji Crnu Goru vide kao plijen i koji misle da država treba da služi njihovim džepovima i kompleksima“, rekao je Rudović.

Poslanik Demokrata, Momo Koprivica, kazao je da predlažu donošenje jedinstvenog Izbornog zakonika koji će sublimirati cjelokupnu regulativu o izborima i koja je od značaja za ostvarivanje biračkog prava.

„Ako je regulativa rascjepkana, ostaje manevarski prostor za izborne manipulacije i izborni inžinjering, a birači ne uživaju sigurnost i ne znaju do kraja na čemu su u zaštiti njihovih prava“, dodao je Koprivica.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

Procesuirana 33 učesnika incidenata na fudbalskim utakmicama

Podgorica, (MINA) – Policijski službenici identifikovali su i procesuirali 33 učesnika u incidentima tokom...