fbpx
0.8 C
Podgorica
February 6, 2023.
NaslovnicaCrna GoraNe postoje kanonski ili crkveni razlozi za ustoličenje na Cetinju

Ne postoje kanonski ili crkveni razlozi za ustoličenje na Cetinju

Podgorica, (MINA) – Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ocijenio je da ne postoje kanonski ili crkveni razlozi da ceremonija ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori bude na Cetinju.

On smatra da se tim činom, u simboličkoj ravni, duboko vrijeđa dostojanstvo i zemlje i naroda.

“To mu je i namjera da nas ponizi po oba osnova i stavi na znanje da smo kolonija kojom upravlja beogradski guverner oličen u funkciji predsjednika Vlade, poduprtoga guvernerom cetinjske filijale Beogradske patrijaršije”, kazao je Mihailo u intervjuu Pobjedi.

One je ocijenio da nema previše razlike između najavljenog čina ustoličenja Joanikija na Cetinju i bivšeg mitropolita Amfilohija.

“I jedan i drugi čin su po svojoj suštini uvredljivi za nas kao narod. Čak, mislim da je ovaj, kao i onaj na kome je ustoličen Amfilohije, najava novih nesreća i zala koje će nas snaći. Boga molim da nam se ne dese”, kazao je Mihailo.

On smatra da je, podrškom najavljenom ustoličenju, očita namjera Zdravka Krivokapića, Alekse Bečića i Dritana Abazovića da se izazovu nemiri s mogućim neželjenim posljedicama.

“Ako neki događaj, kao ovaj, nije poželjan u nekom gradu, jer je protiv volje tamošnjih građana, onda je to nasilje. Nepozvani i neželjeni gosti ne idu tamo đe nijesu dobrodošli od domaćina”, rekao je Mihailo.

On je podsjetio da je na pitanje “Koliko je do Cetinja?“, Njegoš svojevremeno odgovorio: ,,Za prijatelja pet ura hoda, a za neprijatelja nikad“.

“Ne želim da nikoga u Crnoj Gori vrijeđam kao njenog neprijatelja jer takve riječi nijesu dostojne ni za jednog običnog čovjeka, kamoli za sveštenika i velikodostojnika crkve, već samo podsjećam na istorijske tekovine i istine koji važe za sva vremena”, poručio je Mihailo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Počelo 75. Prvenstvo Crne Gore u šahu

Podgorica, (MINA) - Partijama prvog kola večeras je u Podgorici počelo 75. Prvenstvo Crne...