fbpx
NaslovnicaCrna GoraNasilje trpjelo 501 dijete, ubijeno četvoro

Nasilje trpjelo 501 dijete, ubijeno četvoro


Podgorica, (MINA) – Centri za socijalni rad evidentirali su 501 slučaj zlostavljanja djece a četvoro je ubijeno, pokazali su podaci nadležnih institucija.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja navode da su žrtve najčešće bili dječaci i to njih 269, dok se djevojčice pojavljuju kao žrtve u 232 slučaja, piše Dan.

Porodično nasilje evidentirano je u 439 slučaja, a van porodice su registrovana 62 slučaja. Svi prijavljeni slučajevi nasilja nad djecom bili su predmet rada stručnih timova centara za socijalni rad.

U tom resoru preciziraju da su u ovom periodu osmoro mališana bili žrtve seksualnog zlostavljanja.

“U centrima za socijalni rad prošle godine prijavljeno je ukupno 1.466 slučajeva nasilja gdje je u 367 slučaja dijete bilo žrtva nasilja, 804 žene, 228 muškaraca i 67 starih lica”, kazali sui z Ministarstva.

Kakos u naveli, centri za socijalni rad su u svakom slučaju davali savjetodavnu i pravnu pomoć, psihološku podršku, postavljanje staratelja, procjenu rizika, izrada individualnog programa za žrtvu, određivanje voditelja slučaja, određivanje povjerljivog lica i drugo.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova pojašnjavaju da su maloljetnici bili žrtve i prilikom izvršenja krivičnih djela i to u 57 slučajeva, kao i u prekršajima gdje su prava maloljetnika bila povrijeđena u 200 slučajeva.

Prema evidenciji Uprave policije, prošle godine je ubijeno četvoro maloljetnika, od kojih troje u porodici, dok je jedno dijete žrtva nasilja van porodice.

Najčitanije