fbpx
NaslovnicaCrna GoraNapad na državu i njene vrijednosti

Napad na državu i njene vrijednosti

Podgorica, (MINA) – Napad na Beranca Igora Tomkića i njegovu imovinu atak je na državu i njene multikulturalne, multikonfesionalne i multinacionalne vrijednosti, ocijenili su iz Hrvatske građanske inicijative (HGI)

Tomkiću, koji je nedavno pretučen, prije dvije noći je zapaljena prodavnica.

Funkcioner HGI, Adrijan Vuksanović je na konferenciji za medije rekao da je taj akt, »prst u oko Crnoj Gori«.

»Ovo nije atak samo na Tomkića već na sve vrijednosti koje smo branili, kojim se dičimo ali želim da vjerujem da ćemo ih odbraniti«, rekao je Vuksanović.

To su, smatra on, vrijednosti multikuluralne, multinacionalne i multikonfesionalne Crne Gore.

»Ono što me posebno raduje je reakcija javnosti koja je pokazala da su ovakvi nasilnici manjina ali za destrukciju ne treba većina. Jedan čovjek je dovoljan da izazove požar«, poručio je Vuksanović.

Kako je rekao, Tomkić je brutalno prebijen prije 11 dana a prije dva dana mu je zapaljena imovina, »i ne možemo da se ne pitamo šta je naredno«.

»Učinićemo sve da to paljenje prodavnice bude poslednja epizoda u toj agresiji, kukavičkoj i podmukloj. HGI postoji zbog ljudi kakav je Tomkic. On je danas na braniku multinacionalne i multikonfesionalne Crne Gore i ne smije biti usamljen u toj borbi«, poručio je Vuksanović.

On je rekao da ga raduje brza intervencija policije nakon prebijanja Tomkića.

»Sada očekujemo da budu privedeni pravdi oni koji su čekali dva sata iza ponoći da bi ispoljili svoju hrabrost i zapalili njegovu imovinu. Zato apelujem na sve državne organe, institucije, da stanu u odbranu, ne samo Tomkića već svih dobromislećih ljudi«, poručio je Vuksanović.

On je kazao da se zgrozio kada je bio kod Tomkića i kada je vidio ambijent.

»Zgrozio sam se kada sam vidio fasadu zgrade na kojoj su monstruozni grafiti, grafiti koji veličaju tragediji Srebrenice, Vukovara i koji pozivaju na negaciju«, rekao je Vuksanović.

On je policiju uputio da pogleda objave na društvenim mrežama prijatelja onih koji su sada u zatvoru jer su Tomkiću slomili nos i koji opravdavaju takav čin.

Odnos medija prema ovom činu je, smatra on, konstruktivan.

»Skoro svi su dali taj doprinos. Njegova porodica je bila nezadovoljna izvještajem medija koji je naveo da je prodavnica izgorela u požaru, čiji se uzrok ne zna. Samo što nisu doveli do zaključka da je požar izbio zbog loših zaključaka«, rekao je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, neprimjereno je bilo komentarisanje onIh koji su se ismijavali nesreći Igora Tomkića.

»Vidjeli smo jednog univerzitetskog profesora, Abovića i dopisnika Vijesti, Lukovića koji je iskoristio slučaj da se ismijava nesreći«, kazao je Vuksanović i dodao da je generalno zadovoljan odnosom medija prema ovom događaju.

Kako je kazao, želi da svi u Crnoj Gori, bez obzira na vjersku i nacionalnu osnovu budu zaštićeni.

»Mi ne branimo samo Tomkića već svakog čovjeka koji je ugrožen, pred ruljom koja koristi mrak i slabosti drugih«, poručio je Vuksanović.

Vuksanović je dodao da Tomkić ozbiljno razmišlja da napusti Berane.

»Uvjeravao sam ga da ostane, želio bih da ostane tamo ali nemam više pravo na to. Nadam se da će institucionalni odgovor ga dovoljno uvjeriti da ostane i nastavi da živi tamo gdje je njegov rodni kraj, koji on voli«, kazao je Vuksanović.

On je pozdravio izjave premijera Duška Markovića i ministra unutrašnjih poslova, Mevludina Nuhodžića i dodao da ga je kontaktirao i gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković, koji je ponudio svu logističku, profesionalnu podršku da se prodavnica obnovi.

»Saglasili smo se da bi to bio sjajan odgovor da napravimo jaču i ljepšu prodavnicu na mjestu gdje sada imamo zgarište«, naveo je Vuksanović.

On je rekao da godinu i po traje njegov teror.

»Tomkić je imao razgovore, kao i ja, sa zvaničnicima i onima koji rukovode određenim organima. Rekao sam da nisam zadovoljan reakcijom i hapšenjem, cjelokupnim dešavanjima i smatram da je država jača od svakoga samo ne onda kada ne želi da bude jača«, rekao je Vuksanović.

Kako je kazao, vrijeme je da se odlučnost pokaže na djelu.

Upitan da li je preuranjena ocjena da je to atak na nacionalnoj osnovi, nakon više od 40 godina, Vuksanović je odgovorio da Tomkić sam najbolje zna zašto je napadnut.

»Kada je došao prvi put kod mene, prenio mi je poruke sa kojima se svakodnevno suočava. Ne bih dodatno kontaminirao ovaj prostor. Dobio je jasne poruke da za njega mjesta u Beranama nema jer je on Hrvat«, kazao je Vuksanović.

On želi da vjeruje da je to izolovan slučaj.

»Da bi moje uvjeravanje bilo vjerodostojno, to prepuštam državi, da nas sve uvjeri da se Tomkić, i ostali, bez obzira na sve, osjeća slobodno«, kazao je Vuksanović.

 

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...