fbpx
NaslovnicaCrna GoraNadležni da investiraju u prevenciju rodno zasnovanog nasilja

Nadležni da investiraju u prevenciju rodno zasnovanog nasilja

Podgorica, (MINA) – Klinički centar Crne Gore (KCCG) apelovao je na nadležne da investiraju u prevenciju rodno zasnovanog nasilja i unaprijede ulaganja u zaštitu žena od nasilja i sprovođenje adekvatnih tretmana u okviru zdravstvenih institucija.

Kako su rekli iz KCCG, 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja predstavlja centralnu međunarodnu kampanju koja poziva na okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama.

Oni su podsjetili da se ti dani obilježavaju od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Dana ljudskih prava.

“Upravo trajanje te kampanje treba da ukaže na poražavajuću činjenicu da nasilje nad ženama ostaje jedno od pervazivnih, najprevalentnijih i najperzistentnijih kršenja ljudskih prava u svijetu”, kaže se u saopštenju.

Iz KCCG su rekli da, uprkos tome što mnoge zemlje donose zakone za borbu protiv nasilja na ženama, neadekvatno sprovođenje tih politika i diskriminatorne društvene norme ostaju značajni problem.

“Pa se ovo nasilje normalizuje, ne sankcioniše i nastavlja da nanosi nesagladivu štetu sadašnjim, ali i budućim generacijama”, dodaje se u saopštenju.

Istraživanja, kako su rekli iz KCCG, dosljedno potvrđuju da najmanje jedna od tri žene širom svijeta najmanje jednom u životu doživi fizičko i/ili seksualno nasilje, i to od partnera ili člana porodice, dok se o drugim oblicima nasilja manje zna i manje izvještava.

Iz te zdravstvene ustanove su naveli da je nasilje nad ženama i djevojčicama naročito prevalentno u naglašeno patrijarhalnim sredinama i okolnostima koje podstiču mizioginiju.

“U svakoj zemlji i svakoj kulturi, a naročito patrijarhalnoj kakva je crnogorska, potrebno je mnogo više aktivnosti kako bi se osiguralo da žene žive slobodno, bez nasilja i prisile”, poručili su iz KCCG.

Prema njihovim riječima, uticaj nasilja može da ima ozbiljne i dugoročne posljedice na različite aspekte zdravlja, uključujući i fizičko, mentalno, seksualno i reproduktivno zdravlje.

U KCCG smatraju da bi zdravstvene ustanove morale da se aktivno uključe u kampanje protiv nasilja.

“I da kroz realizaciju specifičnih, ciljanih aktivnosti odigraju jednu od ključnih uloga u skretanju pažnje i reagovanju na nasilje nad ženama, koje nije i ne može biti samo pitanje žena, već je pitanje javnog zdravlja, rodne ravnopravnosti i ljudskih prava svih građana”, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, rodno zasnovano nasilje moralo bi konačno da postane globalni prioritet u oblasti javnog zdravlja, rodne ravnopravnosti i ljudskih prava, i to ne samo deklarativno i o obilježavanju važnih datuma, već i de fakto i de jure.

Iz KCCG su kazali da su zdravstveni radnici često prva, a ponekad i jedina, tačka kontakta za žene koje doživljavaju nasilje.

Oni, kako se dodaje, mogu pružiti adekvatnu, trauma-informisanu podršku i zdravstvenu zaštitu preživjelima, nudeći psihološku prvu pomoć, različite medicinske preglede i intervencije, ali biti i zagovarači i posrednici u upućivanju na druge sistemske i vansistemske servise i usluge.

“Da bi se to moglo realizovati, mora se investirati u obuku, materijalne i ljudske resurske, kako bi se ženama žrtvama nasilja pružila odgovarajuća zdravstvena njega i zaštita”, poručili su iz KCCG.

Oni su rekli da je tema ovogodišnje kampanje, na inicijativnu Ujedinjenih nacija – Investirajte u prevenciju nasilja nad ženama i djevojčicama.

“Zato KCCG apeluje na nadležne da investiraju u prevenciju rodno zasnovanog nasilja i unaprijede ulaganja u zaštitu žena od nasilja i sprovođenje adekvatnih tretmana u okviru zdravstvenih institucija u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

KCCG, kako se dodaje, planira i da u okviru te ustanove kreira i sprovede politike i protokole koji će doprinijeti unapređenju prava žena, kako onih koje rade u toj zdravstvenoj ustanovi, tako i onih građanki koje im se obraćaju za pomoć i podršku.

“Nasilje nad ženama možemo zaustaviti, ali samo ako djelujemo zajedno, sada”, poručili su iz KCCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije