fbpx
NaslovnicaCrna GoraNa Gorici postavili stalni izložbeni prostor

Na Gorici postavili stalni izložbeni prostor

Podgorica, (MINA) – Evropska kuća i Agencija za upravljanje zaštićenim područjima (AZUP) Podgorice, povodom Svjetskog dana životne sredine, postavili su 18 trajnih panela, koji će služiti kao stalni izložbeni prostor na brdu Gorica.

Iz Evropske kuće kazali su da je cilj Svjetskog dana zaštite životne sredine podizanje ekološke svijesti, motivisanje na aktivno razmišljanje o ekološkim pitanjima i podsticanje na saradnju koja će osigurati zeleniju budućnost.

Direktorka Evropske kuće Nataša Beširević zahvalila je gradu Podgorici i AZUP Podgorice što su, uz Evropsku uniju (EU), dio svakodnevnog i konkretnog napora očuvanja biodiverziteta i životne sredine.

“Priroda nema granica i zato su problemi životne sredine problemi svih nas”, rekla je Beširević.

Ona je navela da je zato i EU prije više od 20 godina pokrenula Evropsku zelenu nedelju, koja se ove godine obilježava od 3. do 11. juna.

“Da bismo svi zajedno osvijestili koliko je nužno da zaustavimo degradaciju ekosistema i spriječimo katastrofalne posljedice klimatskih promjena”, dodala je Beširević.

Direktor AZUP Podgorice Dragutin Drago Đeković kazao je da je ta Agencija u protekle dvije godine radila na proširenju zaštićenih područja Glavnog grada.

“Pionirski korak u stvaranju Agencije, koja bi upravljala područjima koja uključuju i parkove prirode, bio je izazovan ali je doveo do moderne i efikasne uprave”, naveo je Đeković.

On je rekao da su Delegacija EU u Crnoj Gori i Evropska kuća među prvima prepoznali rad i podržali ideje koje AUZP namjerava da realizuje.

“Ovo je prva izložba ove vrste i izuzetno mi je drago što imamo priliku da na ovom prostoru pokažemo sve ljepote koje ima Glavni grad, jer mi imamo četiri zaštićena područja. Na svakoj od ovih tabli je i dio istorije i dio ljubavi koji nosimo prema tim područjima”, pojasnio je Đeković.

On je kazao da im je namjera bila da to podijele sa građanima Podgorice, kao i da im skrenu pažnju na ono što imaju u Glavnom gradu i da svi moraju unapređivati životnu sredinu i zaštićena područja Glavnog grada.

U saopštenju se navodi da je na 18 stalnih panela ispričana je priča o biodiverzitetu zaštićenih područja Glavnog grada.

“Predstavljene su životinjske i biljne vrste ali i neke atraktivne lokacije zaštićenih područja na kojima se mogu naći”, rekli su iz Evropske kuće.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos pobjednik Lige konferencija

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobjednici su Lige konferencije. Olimpijakos je večeras u Atini, u...