fbpx
NaslovnicaCrna GoraMugoša: Afirmisati hraniteljstvo u Crnoj Gori

Mugoša: Afirmisati hraniteljstvo u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Država treba da afirmiše hraniteljstvo, a prva mjera u tom pravcu je uvećanje osnovne naknade pružaocima te usluge sa postojećih 350 na iznos minimalne zarade od 450 EUR, smatra potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) i kandidat na koalicionoj listi Zajedno, Boris Mugoša.

On je ukazao na činjenicu da djeca sa poteškoćama u razvoju teško nalaze udomljenje u hraniteljskim porodicama, prije svega zbog predrasuda, stereotipa i nedovoljne edukacije hranitelja, ali i cjelokupne javnosti.

Neophodno je, smatra Mugoša, uložiti dodatne napore u razvoj sistema za ranu identifikaciju i intervenciju, jačanje usluga pomoći i podrške porodicama koje imaju članove sa poteškoćama u razvoju.

„Ali isto tako i raditi intenzivno na razvoju usluge specijalizovanog hraniteljstva, kako bi svako dijete imalo mogućnost da zadovolji svoju potrebu za sigurnim porodičnim okruženjem”, istakao je Mugoša u saopštenju.

Osim toga, kako je naveo, treba poraditi na pojednostavljenju samog procesa hraniteljstva, a stručnu podršku hraniteljskim porodicama dići na znatno veći nivo, kako bi ona bila intenzivnija i pružala se u kontinuitetu.

„U tom smislu, predložili smo formiranje regionalnih Centara za obuku hranitelja, koji će biti pored osnovne namjene usmjereni i na jačanje kvaliteta usluga kroz hraniteljstvo”, kazao je Mugoša i poručio da svako dijete treba porodicu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije