fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilatović: Nakon IBAR-a optimista da možemo postati članica EU 2028.

Milatović: Nakon IBAR-a optimista da možemo postati članica EU 2028.

Podgorica, (MINA) – Predsjednik države Jakov Milatović kazao je da je nakon dobijanja pozitivnog Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava (IBAR) optimista i da vjeruje da Crna Gora može postati punopravna članica Evropske unije (EU) 2028. godine.

On je rekao da je zadovoljan što će danas Crna Gora dobiti pozitivan IBAR i što će na neki način to označiti ulazak u novu, završnu fazu evropskih integracija.

“Sjećate se da sam prošle godine rekao da Crna Gora može da postane punopravna članica 2028. godine. To je ambiciozan plan, ali ja i dalje mislim da je zaista realan”, kazao je Milatović novinarima nakon skupa o reformi penzionog sistema.

On je poručio i da je sada klima u Briselu drugačija kad je u pitanju proces proširenja i da je i sama Evropa shvatila da je proces proširenja takođe nešto što dodatno znači stabilnost u regionu, prenosi Portal RTCG.

“Mislim da se procesu naših evropskih integracija moramo još ozbiljnije posvetiti i da još ozbiljnije nastupiti. I sve ono što kažem, svaki moj apel je i u tom smislu”, kazao je Milatović.

On je pozvao sve donosioce odluka, da kako je rekao, istinski pristupe procesu integracija.

“Da se fokusiramo na istinske reforme prije svega u domenu vladavine prava, u dijelu ekonomskih reformi. Mislim da smo i danas otvorili jednu vrlo važnu temu u tom smislu”, poručio je Milatović.

Milatović nije odgovorio na pitanje da li i kada osniva političku partiju.

On je kazao da je u ovom trenutku Crna Gora njegova partija.

“Ukoliko, naravno, demokratski procesi to budu zahtijevali od mene, ja od te odgovornosti bježati neću, kao što u prethodnom periodu nikada nijesam bježao od odgovornosti kada su bili u pitanju neki ključni trenuci u demokratskom razvoju Crne Gore”, kazao je Milatović.

On rekao i da nije razmišljao o tome da li će učestvovati na izborima u Podgorici.

Kada je riječ o izmjena Zakona o državljanstvu, Milatović je kazao da je neophodno otvoriti dijalog po tom pitanju.

„Mislim da inkluzivan, transparentan razgovor o važnim državnim temama način na koji se dolazi do nekih zaključaka kada su u pitanju te teme. Veoma je važno da zaključci kada je u pitanju tema državljanstva budu urađeni onako da u potpunosti budu u skladu sa, prije svega, državnim interesima Crne Gore“, poručio je Milatović.

On je dodao da u ovom trenutku ne zna kako bi te izmjene zakona izgledale.

„Jer kao što vi vidite u dijelu penzionih reformi nemamo papir, nešto u odnosu na što bismo trebali da se izjasnimo. Tako da još jednom pozivam Vladu i sve donosioce odluka u zemlji da, kada pokreću važne društvene teme, budu transparentniji kako bismo svi mogli u zemlji da onako imamo nešto u odnosu na šta možemo i da se izjasnimo“, zaključio je Milatović.

Na pitanje kako komentariše mogućnost da se rezolucija o Jasenovcu nađe uskoro na dnevnom redu Skupštine, Milatović je kazao da prvo treba sačekati da se vidi da li će se to dogoditi.

„Ukoliko se nađe, možemo dodatno diskutovati o tome. Nijesam siguran da su to teme koje su u ovom trenutku presudno važne za Crnu Goru i čini mi se da su teme poput ove koju smo danas otvorili suštinski značajnije, važnije i da kompletnu društvenu energiju upravo moram usmjeriti na ovakve teme“, zaključio je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije