fbpx
NaslovnicaCrna GoraMesić: Crna Gora najbliža EU

Mesić: Crna Gora najbliža EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je prebrodila mnoge prepreke, i najbliža je tome da bude prva naredna članica Evropske unije (EU), ocijenio je bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, dodajući da EU mora biti odlučnija u rješavanju problema na Zapadnom Balkanu.

Mesić je u intervjuu Vikend novinama kazao da za Zapadni Balkan više ne bi rekao da je bure baruta.

“Postoje određeni neriješeni slučajevi i njih treba riješiti koroz institucije država. Što se Crne Gore tiče, ona je prebrodila mnoge prepreke i mislim da je ona najbliža za ulazak u EU. Važno je da vaše institucije funkcionišu i mislim da Crna Gora neće imati više problema”, smatra Mesić.

On je kazao da EU mora posvetiti više pažnje Zapadnom Balkanu, i da je pomirenje put koji će taj region uvesti u evropsko društvo.

Mesić je kazao da je veliki optimista jer, kako je naveo, nove generacije ne zaboravljaju ono što se dogodilo, ali žele da idu naprijed.

Prema njegovim riječima, odnosi Crne Gore i Hrvatske su dobri, možda i najbolji uzimajući u obzir odnose među drugim zemljama bivše Jugoslavije.

“Što se tiče nekih pitanja ona se mogu rješavati samo dogovorom, a mislim i da nijedno od tih pitanja nije takvo da bi iziskivalo nekakvu veliku brzinu“, kazao je Mesić.

Kako je naveo, pitanje Prevlake i ulaza u Bokokotorski zaliv je riješeno na dobar način, ali to nije konačno rješenje.

„Međutim, nema incidenata, nema problema i to uvijek može čekati. Dakle, nema nijednog razloga da se sada ubrzava nekakva arbitraža ili traži neko sudsko rješenje“, smatra Mesić.

On je kazao da je Hrvataska sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem imala izuzetnu saradnju, i da su rješavali prvi korak, koji je bio najvažniji, još dok je Crna Gora bila u zajednici sa Srbijom.

„To je bio korak ka pomirenju. Dogovorili smo se oko neke odštete u Konavlima, i Crna Gora je to obavila. Iako je izgledao kao mali korak, taj potez je doveo do stabilizacije odnosa između Hrvatske i Crne Gore. Ti odnosi su i sada odlični”, smatra Mesić.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije