fbpx
NaslovnicaCrna GoraMedoks: Novi izbori prilika da se Crna Gora čvrsto vrati na ustavne...

Medoks: Novi izbori prilika da se Crna Gora čvrsto vrati na ustavne temelje

Podgorica, (MINA) – Održavanje novih izbora u Crnoj Gori bio bi najrazumniji korak i prilika za ponovni politički početak i vraćanje države na ustavne temelje, ocijenila je britanska ambasadorka Karen Medoks.

Ona je, u intervjuu agenciji MINA, kazala da je odluka o tome ko bi trebalo da formira sledeću vladu na poslanicima, koji su izabrani predstavnici naroda, ili na narodu neposredno, putem izbora.

“Prije više od šest mjeseci, ti poslanici su glasali za promjenu vlade i premijera, ali još nema dogovora o novoj vladi”, rekla je Medoks.

Ona je dodala da bilo koja nova vlada koja bi sada bila formirana na osnovu zakona sumnjive ustavnosti, u konkretnom slučaju na izmijenjenom Zakonu o predsjedniku, vjerovatno ne bi bila stabilna.

“To mi sugeriše da bi novi izbori bili najrazumniji korak. To bi bila prilika za politički ponovni početak i prilika da se ova zemlja čvrsto vrati na ustavne temelje”, kazala je Medoks.

Ona je rekla da Ujedinjeno Kraljevstvo dijeli zabrinutost u vezi sa aktivnostima Rusije, ne samo u Crnoj Gori, već i širom regiona.

Kako je podsjetila, Ujedinjeno Kraljevstvo u Crnoj Gori finansira praćenje izbora od nevladinih organizacija, uključujući praćenje finansiranja izbora koje bi moglo baciti svjetlo na finansijska sredstva koja dolaze izvan granica.

“Ovdje smo svjedoci anti-NATO narativa i dezinformacija širom društvenih mreža. Iako nijesu u posebnoj vezi sa izborima, oni igraju ulogu u tome kako ljudi gledaju na trenutne geopolitičke izazove i iskrivljuju stvarnu sliku”, upozorila je Medoks.

Ona je navela da je Crna Gora NATO saveznik i da kao takva treba da bude jasna u svojoj evroatlantskoj politici i vrijednostima.

“Ali slabe institucije i polarizovana politička scena su je ostavili otvorenom za uticaj i uplitanje. Građanima Crne Gore je potrebna stabilnost. A međunarodnim partnerima Crne Gore je potrebno da bude jaka i otporna kao NATO saveznica i prijatelj na Zapadnom Balkanu”, poručila je Medoks.

Ona je rekla da bi, govoreći uopštenije o periodu kampanje, trebalo da prokomentariše i incident na Cetinju ovog vikenda.

“Mislim da se svaka pristojna osoba, bez obzira na politički stav koji ima, može složiti da u osnovi nasilje nije prihvatljiv način komuniciranja političkih razlika. To bi trebalo da bude nekontroverzan stav. Iznenađena sam kad se to dovodi u pitanje”, navela je Medoks.

Ona je kazala i da je ponovno uspostavljanje funkcionalnosti Ustavnog suda bio najvažniji prioritet u Crnoj Gori.

“Ali čak i objektivno gledano, mislim da niko ne bi rekao da je Crna Gora izašla iz krize. Imamo prelaznu vladu, koju još uvijek vodi premijer koji je izgubio povjerenje prije šest mjeseci, a doneseno je nekoliko značajnih zakona i političkih odluka uprkos tome što je vlada u tehničkom mandatu”, saopštila je Medoks.

Ona je navela da, iako je Ustavni sud sada teoretski ponovo operativan, on ima ogroman broj predmeta za razmatranje.

To, kako je kazala Medoks, i nije idealno u trenutku kada su u toku najintenzivniji predsjednički izbori koje je Crna Gora vidjela već godinama.

Prema njenim riječima, to što institucije nijesu u stanju da obezbijede stabilnost i jasnu vladavinu prava čini Crnu Goru podložnijom uticaju neprijateljskih država poput Rusije, kao i ozbiljnog i organizovanog kriminala.

“Tokom procesa imenovanja sudija Ustavnog suda, crnogorski poslanici su poslali jasnu poruku da je njihov sistem imenovanja zasnovan na partijskoj politici, i da se ne radi o procesu koji se oslanja isključivo na zasluge. Bez obzira na to da li će četvrti sudija biti imenovan ili ne – taj utisak ostaje”, zaključila je Medoks.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije