fbpx
NaslovnicaCrna GoraMedojević: Snažno podržavamo sporazum nove vlasti

Medojević: Snažno podržavamo sporazum nove vlasti

Podgorica, (MINA) – Pokret za promjene (PzP) snažno podržava sporazum koji su potpisali lideri tri koalicije, koje su osvojile većinu glasova na nedavno održanim parlamentarnim izborima, poručio je predsjednik te partije Nebojša Medojević.

On je istakao da je strateški cilj PzP-a i Demokratskog fronta (DF) ostvaren padom režima i da će ta partija glasati za svaku Vladu bez Demokratske partije socijalista (DPS).

Samim tim, kako je rekao Medojević, dali su punu podršku lideru koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravku Krivokapiću da vodi pregovore sa ostalim koalicijama i formira vladu.

“Ako smo rekli da ćemo glasati svaku vladu koje dogovore Krivokapić, Bečić i Abazović, jasno je da tu za PzP nema pregovora, niti bilo kakvog uslovljavanja”, kazao je Medojević.

On je dodao da je istina da ga Krivokapić nije konsultovao, niti informisao o sporazumu.

“Ali to je vjerovatno zbog toga što je on, kao Crnogorac, suverenista i prozapadno i euroatlanski orjentisan političar, odlično znao da je tekst sporazuma 99 odsto identičan sa osnivačkim aktima PzP-a i našim Programom”, naveo je Medojević.

PzP je, kako je kazao, privremeno zamrzao taj dio Programa zbog strateškog dogovora sa Novom srpskom demokratijom i Demokratskom narodnom partijom oko crnogorsko-srpskog pomirenja, što je predstavljao temelj DF-a.

“Kao pošteni i lojalni partneri i mi smo poštovali, branili i promovisali Program DF-a, i to ćemo činiiti sve dok DF bude postojao”, naveo je Medojević.

On je kazao da će o participaciji PzP-a u budućoj vladi razgovarati sa mandatarom.

“Imajući u vidu naš program i čvrste stavove oko demontaže totalitarnog sistema Đukanovića, tražićemo od mandatara vrlo precizne odgovore u vezi stava iz sporazuma da “nema revanšizma”, jer to može značiti da neće biti neophodnih reformi za demontažu DPS i suočavanja sa zločinima prethodnog režima”, naveo je Medojević.

U svakom slučaju, kako je kazao, obavijestiće mandatara o njihovom planu reformi, ali neće uslovljavati podršku vladi.

Medojević je rekao da će novi premijer i vlada preuzeti kompletnu odgovornost za ispunjavanje predizbornih obećanja i velika očekivanja naroda.

“Ja stojim tu na raspolaganju za dobronamjerne predloge i savjete, ali i za konstruktivnu kritiku”, poručio je Medojević.

Kako je dodao, bezuslovna podrška prvoj posttotalitarnoj Vladi ne znači i bezuslovno i nekritičko prihvatanje svih njenih odluka.

“Poslije toliko godina časne i principijelne borbe za reforme, nećemo gubiti obraz zbog šake vlasti. Nama je na prvom mjestu interes naroda i Crne Gore”, poručio je Medojević.

Najčitanije