fbpx
NaslovnicaCrna GoraMEAA istinski reprezent crnogorskih nacionalnih interesa

MEAA istinski reprezent crnogorskih nacionalnih interesa

Podgorica, (MINA) – Crnogorska etnička zajednica Australije (MEAA) od svog osnivanja izborila se sa mnogim napadima spolja, ali i iznutra, kazao je predsjednik MEAA, Mihailo Mandić i dodao da je to udruženje istinski reprezent crnogorskih nacionalnih interesa.

Mandić je, u intervjuu agenciji MINA, rekao da MEAA ima 150 registrovanih članova i da na osnovu tog broja imaju dva delegata u odboru etničkih zajednica države Novi Južni Vels.

Prema njegovim riječima, MEAA je svakim danom bogatija za neko novo članstvo.

Mandić je kazao da su od prošle godine osnovane nove podružnice članova MEAA u Brizbejnu, Melburnu i Novom Zelandu.

„Kada se uzme u obzir navika naših iseljenika da samo domaćin bude reprezent kuće, onda broj iseljenika koji gravitira zajednici poprima impozantnu cifru za ovaj kontinent“, naveo je Mandić.

Kako je kazao, MEAA je mnogo više od običnog udruženja, to je respektabilna institucija koja predstavlja Crnu Goru.

„U moru fiktivnih udruženja koja su se pojavila širom svijeta, ova zajednica je izgradila sebe u jednu respektabilnu instituciju koja predstavlja Crnu Goru na jedan reprezentativni način“, kazao je Mandić.

On je rekao da MEAA promoviše Crnu Goru.

„Nas pozivaju da dajemo intervjue na sidnejskim radio stanicama, česti smo gosti državnih institucija Australije, redovno promovišemo Crnu Goru na godišnjim večerama sa premijerom“, naveo je Mandić.

Kako je dodao, svaki dosadašnji ambasador Australije, akteditovan i za Crnu Goru, pozivao je predstavnike MEAA na konsultacije, prije odlaska na tu dužnost.

„Upisali smo ime Montenegro u Savez etničkih zajednica Novog Južnog Velsa (NSW), registrovali Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC), ostvarili izuzetno prijateljski odnos sa sidnejskom opštinom Rokdejl u kojoj je registrovano naše udruženje“, kazao je Mandić.

Kako je naveo, MEAA trenutno pokušava da ostvari uzajamnu saradnju Rokdejla i Podgorice, na osnovu inicijative gradonačelnika te sidnejske opštine.

„Mi smo spona i izmedju crnogorskih državljana koji, igrom sudbine, završe u zatvorima u Austarliji i njihovih roditelja, isto kao i onima koji svoje staračke dane provode u staračkim domovima. Mi smo ti koji spajaju familije i pronalazimo tražene osobe koje su pokidale svoje veze sa svojima u Crnoj Gori“, rekao je Mandić.

On je kazao da je MEAA u velikoj mjeri doprinijela borbi za crnogorsku nezavisnost.

„Mi smo pisali apele, saopštenja, reagovanja i pisma podrske borbi za obnovu crnogorske državnosti“, naveo je Manidić.

Kako je dodao, MEAA je nekada upućivala i kritike crnogorskim vlastima, ukoliko je postojalo osnova, ali nikada nije bila protiv Crne Gore i njenih nacionalnih interesa.

„Crnogorska etnička zajednica je prošla trnovit put do prepoznatljivost pravih predstavnika svoje jedine domovine, Crne Gore. Odoljeli smo napadima spolja, a tako i iznutra“, rekao je Mandić.

On je kazao da je MEAA jedino udruženje u Australiji koje je od početka imalo web sajt.

Mandić je naveo da nekadašnja okupljanja sve više gube smisao i da se crnogorski iseljenici povezuju video linkovima, skajpom i ostalim sredstvima moderne tehnologije.

Na pitanje koliko je brojna crnogorska dijaspora u Australiji, Mandić je rekao da je tačan broj Crnogoraca vrlo teško odrediti.

„Do osnivanja našeg udruženja u statističkim podacima se nije mogla naći odrednica Crnogorac.Tek našim upornim zahtjevima i žalbama na prave adrese počeo se pojavljivati i broj Crnogoraca“, kazao je Mandić.

Kako je naveo, na prvom popisu 2001. godine 766 iseljenika se u nacionalnom smislu izjasnilo kao Crnogorci. Na drugom popisu, 2007. godine, taj broj se povećao na 1171, da bi 2013. godine dostigao cifru 1554“, precizirao je Mandić.

„Ne bih rekao da se toliki broj uselio u Australiju za ovih desetak godine, već će prije biti da dolazi do osvještavanja naših iseljenika koji su se uvjerili da se izjašnjavanjem za svoju nacionalnost ne čini ništa loše drugima, kako im je tako dugi niz godina umetano u glavu“, ocijenio je Mandić.

On smatra da iseljenika iz Crne Gore, koji se izjašnjavaju drugim nacionalnostima, ima od četiri do pet hiljada.

Na pitanje koji su glavni problemi sa kojima se součavaju crnogorski iseljenici u Australiji, Mandić je kazao da su to „bolesti preslikane iz domovine“.

„Podijeljenost, želja za popularnošću, poltronizam i pojava fiktivnih udruženja, korištenje društvenih mreža u širenju lažnih informacija što unosi konfuziju i razdor medju iseljenicima širom svijeta, a ne samo u Australiji“, naveo je Mandić.

Kako je kazao, probleme im stvaraju i pojedinci iz crnogorskih nevladinih organizacija (NVO) koji, prema riječima Mandića, koriste svaki mogući način da se „ogrebu za dio kolača namijenjen dijaspori“.

„MEAA je bila i ostala istinski reprezent crnogorskih nacionalnih interesa u Australiji. Tako je bilo od našeg osnivanja i tako će i ostati“, poručio je Mandić.

Kako je kazao, ne treba izgubiti iz vida stanje u Australiji u vrijeme kada je MEAA osnovana.

Kako je naveo, internet je bio tek u povoju i jedine informacije koje su dopirale do crnogorskih iseljenika su bile od Srpske pravoslavne crkve (SPC) i određenih medija.

„Informacije su dopirale od velikosrpskih etničkih medija, novina, etničkih kanala i državnog SBS radija koji je emitovao program na jezicima etničkih grupa ukoliko su ispunjavali uslove brojnosti“, precizirao je Mandić.

Prema njegovim riječima, osnivanjem i ciljevima koji su naznačeni u osnivačkom aktu MEAA, cijela zajednica“ je podignuta na noge“.

Mandić je kazao da je MEAA bila izložena prijetnjama, omalovažavanjima, psihološkim uzmemiravanjima i drugim napadima u pojedinim medijima.

On je dodao da je MEAA pravovremeno reagovala na svaki neosnovani napad na crnogorske nacionalne vrijednosti, izvrtanje istorijskih činjenica i vrijeđanje legalno izabranog rukovodstva Crne Gore.

„ Očistili smo SBS radio program na srpskom jeziku od svih radio dopisnika iz Crne Gore koji su se godinama iživljavali i liječili svoje frustracije nad Crnom Gorom i Crnogorcima. Umirili smo svještenstvo SPC na tom radiju i očistili ga od anticrnogorske propagande“, rekao je Mandić.

Kako je naveo, imajući u vidu značaj moderne tehnologije i Interneta, MEAA je napravila svoj web sajt i na taj način se povezala sa mnogim crnogorskim udruženjima i iseljenicima širom svijeta.

„Bili smo među prvim učesnicima fronta za borbu obnove crnogorske državnosti i učesnici Crnogorskih susreta u Čikagu, Kongresa u Njujorku i Cetinju gdje su se donosile značajne odluke i deklaracije podrške nezavisnoj Crnoj Gori“, podsjetio je Mandić.

MEAA je, kako je dodao, učestvovala na prvom zajedničkom okupljanju pod nazivom Crnogorski susreti u Čikagu.

Kako je podsjetio Mandić, 1999. godine na Svjetskom kongresu u Njujorku donijeta je Deklaraciju dobre volje o Crnoj Gori sa zahtjevom Vladi Crne Gore da raspiše Referendum za nezavisnost.

Najčitanije

ODT Podgorica osnovno državno tužilaštvo, Viši sud, tunel

Tužilaštvo naložilo hapšenje osam policajaca zbog primanja mita

Podgorica, (MINA) - Osnovno državno tužilaštvo naložilo je hapšenje osam policijskih službenika Sektora granične...