NaslovnicaCrna GoraMarković: Razgovaraćemo o povećanju zarada u zdravstvu i prosvjeti

Marković: Razgovaraćemo o povećanju zarada u zdravstvu i prosvjeti

Podgorica, (MINA) – Crnogorska Vlada započeće razgovore o povećanju zarada u zdravstvu i prosvjeti, najavio je premijer Duško Marković.

Marković je danas u Budvi otvorio međunarodnu konferenciju povodom početka druge faze projekta Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIST) .

On je kazao da crnogorska ekonomija već deceniju bilježi stabilne stope rasta, navodeći da razvoj nauke, uz razvoj zemlje, treba da prati i rast kvaliteta života.

„A dalji društveni i ekonomski razvoj ne može se zasnivati na već primijenjenim znanjima. Zbog toga želim da poručim da ćemo započeti razgovore na temu povećanja zarada u zdravstvu, ali i u prosvjeti“, saopštio je Marković.

Kako je naveo, izdvajanja za nauku moraju pratiti i veća izdvajanja za one koji vode brigu o životima građana, kao i onima koji obrazuju u djecu i mlade.

„Bez njihove uloge, pruženog znanja i energije, ni naučna dostignuća neće imati svoj puni domet“, poručio je Marković.

On je ocijenio da su Crnoj Gori potrebni projekti naučnog istraživanja koji putem prenosa tehnologija i međunarodne saradnje, donose nova znanja, bolje metode rada i bolju perspektivu za rad i život.

Marković je poručio da Balkan više nema pravo da čeka da savremena tehnološka rješenja dođu do njega.

„Mlade i obrazovane ljude neće ovdje zadržati samo veće plate, bolji putevi ili nada u bolju budućnost. Trebaju nam aktivna jezgra naučno-istraživačke misli, nova znanja i kredibilni međunarodni partneri“, rekao je premijer.

On je poručio da je Vlada kada je prije gotovo tri godine inicirala ovaj projekat imala viziju, da su ovaj naučni projekat, od kojeg neće imati koristi samo građani Crne Gore već i cijelog Balkana, u međuvremenu podržali CERN, GSI i Međunarodna agencija za atomsku energiju, Evropska komisija te šest premijera država našeg regiona

„Ne gajimo iluziju da naše društvo samostalno može dati presudan doprinos globalnom napretku. Ali istovremeno naša je obaveza i opredjeljenje da život ljudi na ovom prostoru učinimo kvalitetnijim, a duži životni vijek onih koji se liječe od najtežih bolesti – sasvim izvjesnim”, naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je izabrala put aktivne uloge u globalnom naučnom i civilizacijskom napretku.

“Ne čekajući da nam se savremena i inovativna rješenja poklanjaju ili da ona nas potraže na mapi naučno nerazvijenih država“, dodao je Marković.

Najčitanije