fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarković izabran za VDT-a

Marković izabran za VDT-a

Podgorica, (MINA) – Poslanici crnogorskog parlamenta izabrali su Milorada Markovića za vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Za izbor Markovića, od 74 poslanika, glasao je 61.

Osim Markovića, kandidati za VDT-a bile su Maja Jovanović i Suzana Mugoša.

Za Mugošu je glasalo 13 poslanika, a Jovanović nije dobila nijedan glas.

Markoviću su, osim partija parlamentarne većine, tokom skupštinske rasprave, podršku najavili i Građanski pokret (GP) URA, Socijaldemokrate (SD) i Bošnjačka stranka (BS).

Poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić, tokom skupštinske rasprave, rekao je da će ta partija podržati Markovića za VDT „jer smo impresionirani planom rada koji je dostavio“.

„Nema mrlje u karijeri. Niko za njega ne može da kaže da je bio nečiji, radi se o nezavisnom čovjeku i koji je pokazao da može da trpi pritiske koji dolaze i sa strane“, rekao je Čarapić.

On je kazao da je stav poslaničkog kluba da podržavaju Markovića i da smatraju da VDT mora biti izabran danas.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić rekao je da je tužilaštvo jedna od ključnih institucija za uspostavljanja pravde.

Prema njegovim riječima, atmosfera u susret izboru VDT-a nije bila dobra ni zdrava.

On je podsjetio na 2013. godinu kada je biran VDT, da je nakon promjene ustavnih rješenja bilo političkih uslovljavanja.

„Tada je reforma pravosuđa uslovljavana promjenom identitetskih pitanja kroz određena ustavna rješenja, danas slušamo politička uslovljavanja o rekostrukciji vlade i odnosu prema slučaju „državni udar“, rekao je Nikolić.

On je kazao da to ne pokazuje iskren odnos prema pravdi.

Nikolić je rekao da kandidatkinja Mugoša ima podršku DPS-a jer misle da je ona pokazala integritet i hrabrost u poslu.

„Ona i njena porodica odoljeli su velikom pritisku jer je vodila slučaj „državni udar““, dodao je Nikolić.

foto: Skupština
foto: Skupština

Poslanik Nove srpske demokratije Slaven Radunović kazao je da je Marković u boljoj situaciji, favorit je „što se nas tiče“, jer nije bio sistema koji je pokazao ogromne slabosti u prethodnih nekoliko decenija.

„Toliko je zatrovan taj sistem bio da je vrlo teško pronaći nekog da možete da kažete sigurno da ova osoba može da odgovori zadatku koji zahtjeva ozbiljne istrage u institucijama o kojima pričamo“, rekao je Radunović.

On je kazao da novi VDT ima tri zadatka – da se bavi kriminalom korupcijom, da istraži ratne zločine i da se pozabavi problemima u svojoj organizaciji.

„Tužilačka organizacija je ozbiljno zatrovana kriminalom“, smatra Radunović.

On je rekao da bi Jovanović dobila njihovu podršku da Marković nije kandidat.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je da im je cilj da grade zdravu tužilačku organizaciju, „da svi budemo jednaki i pred zakonom i pred Ustavom“.

On je rekao da će Demokrate podržati Markovića.

„Dajemo mu šansu i povjerenje da pokaže ono što je Crna Gora čekala 30 godina. Ali držimo ga i odgovornim jer ne želimo da rizikujemo niti sa jednim imenom i prezimenom, niti sa jednom političkom organizacijom“, kazao je Bogdanović.

On je kazao da misle da Marković ne nosi sa sobom „samo izvršenje zakona već i revoluciju za borbu protiv mafije“.

Poslanik Demokratske narodne partije Milan Knežević rekao je da je važno da se zna da „ovo nije neka marginalna pozicija da bi se doživljavala samo kao evropski štrik“.

„Jer VDT u Crnoj Gori ima faraonske nadležnosti, ima veće nadležnosti i od premijera, predsjednika države i Skupštine, a zajedno sa njim to ima i specijalni državni tužilac“, dodao je Knežević.

On je naveo da „nemamo pravo ni na jednog Milivoja Katnića ni na Suzanu Mugošu“.

Knežević je rekao da su oni ušli u proces deblokade pravosuđa ne zbog dobijanja štrikova od EU, „nego zbog potrebe da ova država krene u obračun s kriminalom i korupcijom“.

“Markoviću i Novoviću poručujemo da nećemo podržati nikakve izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, koje podrazumijevaju izdvajanje Specijalnog policijskog odjeljenja iz Uprave policije i njegovo stavljanje pod SDT“, naveo je Knežević.

On je dodao da to neće učiniti „jer smo se nagledali Katnića i Stankovića za sto godina samoće, i sigurno više nećemo dozvoliti da nam se novi dešavaju“.

Poslanik Socijalističke narodne partije Bogdan Božović kazao je da glasanje za izbor VDT-a predstavlja ključ koji treba da otvori vrata budućnosti, gdje će zakoni važiti jednako za sve.

„Mi se danas opredjeljujemo da li ćemo i dalje da trpimo nepravdu ili da se borimo za pravdu i poštovanje zakona. Moramo se izboriti za ambijent u okviru kojeg će vladavina prava biti ne samo štiti od kriminala i korucije, već i mač u rukama državnih institucija koje se bore protiv tih pošasti“, dodao je Božović.

On je kazao da VDT mora nedvosmisleno da pokaže da će se nastaviti borba protiv kriminala o korupcije.

„Klub SNP-Civis će podržati Marković, od njega očekuemo da sa SDT-om nastavi borbu protiv kriminala o korupcije“, naveo je Božović.

Poslanik GP URA Filip Adžić rekao je da je pred poslanicima veliki izazov ali i zadatak onoga što se u kontinuitetu dešava nakon 2020. godine – „borba da ubrzamo pravdu i evropski put Crne Gore“.

On je rekao da je Marković dobar kandidat koji može dati dobar vjetar u leđa pravosuđu.

„Očekujemo da one predmete koji su rađeni tokom trajanja 43. vlade konačno ugledaju svjetlost dana da iskoristi zakonska ovlašćenja i da, počevši od svoje kuće, gdje imamo ljude koji su obnašali značajne funkcije, gdje ima elemenata da budu procesuirani“, kazao je Adžić.

On je pozvao VDT-a da procesuira i ljude koji su bili na drugim značajnim funkcijama poput ministarskih i direktorskih.

Poslanik SD-a Nikola Zirojević rekao je da je Marković kvalitetan kandidat ali je ukazao na nedostatak dijaloga prilikom izbora VDT-a.

Zirojević je naveo da SD nikad nije bio opozicija državi niti njenom EU putu.

„Za nas je interes države i napredak na EU putu apsolutni prioritet. Podržaćemo izbor Markovića, cijeneći da se radi o interesu države i koraku naprijed na EU putu“, dodao je Zirojević.

On je kazao da očekuju od Markovića radom demantuje negativne navode koji su se čuli u susret kanddiatiru.

„Rasvjetljavanje ratnih zločina mora biti jedan od prioriteta u njegovom radu. To znači da interes države i sprečavanje bilo kojeg uticaja mora biti jedini način kako će se ponašati kao VDT“, kazao je Zirojević.

On je kazao da Markovića ne smije žmuriti ni na slučajeve u kojima su funckioneri vlasti od 2020. godine.

Poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj rekao je da će podržati Markovića.

„Veoma nam je bitno da se ovako jedna značajna institucija odblokira“, dodao je Camaj.

Da podrže Markovića, Camaj je rekao da ih ubijedio njegov bogat CV, program rada i „činjenica da glasanjem za Markovića dobijemo kvalitetan kadar“.

„Naša očekivanja od nezavisnog sudstva je otvaranje tema iz prošlosti jer želimo da gradimo suživot na zdravim osnovama“, kazao je Camaj.

On je kazao da novi VDT treba da otvori i slučajeve koji se tiču krivičnih djela na nacionalnoj osnovi.

Poslanica Posebnog kluba Radinka Ćinćur rekla je da će podržati Markovića.

„Vjerujemo da će Marković biti hrabar i odlučan u bobi protiv kriminala i koprucije kao Laura Koveši u Rumuniji“, rekla je Ćinćur.

Ona je rekla da vjeruju da će Crna Gora postati sigurna zemlja „a ne raj za korumpirane moćnike kao što je sada“.

„Nadam se da neće padati optužnice protiv najvećih kriminalaca, a tužioci koji su ih vodili dobijati unapređenja“, dodala je Ćinćur.

foto: Skupština
foto: Skupština

Poslanik Albanske alijanse Ilir Čapuni kazao je da će ta partija podržati Markovića.

„Smatramo da je trenutno stanje u tužilaštvu neodrživo i neizbor VDT-a bio bi štetan“, rekao je Čapuni.

Poslanik BS Amer Smailović rekao je da je izbor VDT ključ rješavanja najznačajnijih pitanja na putu ka EU.

„Vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije predstavlja najvažnije poglavlje u pristupnim pregovorima a bez nezavisnog i slobodnog tužilaštva nema ni vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, dodao je Smailović.

On je rekao da politička volja u vezi sa vladavinom prava ima presudnu ulogu jer ključne ljude u sudstvu i tužilaštvu bira parlament.

„Sa druge strane, Ustav je propisao način za izbor tih ljudi, predviđajući kvalifikovanu većinu kako bi izabrane osobe imale što veću podršku, intencija te norme je da do te podrške dođe dijalogom vlast i opozicije“, rekao je Smailović.

On je rekao da se od VDT očekuje da napravi suštinske korake u radu tužilaštva.

Smailović je rekao da će rezultati doći ako VDT u radu pokaže punu nezavisnost.

On je najavio da će BS podržati Markovića.

„Očekujem da ispuni sve što je obećao: da će procesuiranje ratnih zločina biti njegovo strateško opredjeljenje u radu, da će se založiti za model koji će obezbijediti učešće pripadnika manje brojnih naroda u tužilačkoj organizaciji“, dodao je Smailović.

Poslanik URA-e Dritan Abazović pružio je punu podršku Mrkoviću dodajući da „ima pune ruke posla“.

„Neka izabere, neka sam uzme predmet Do Kvona, Zorana Lazovića, Belivuka, državnog udara, prvog miliona, ubistva Duška Jovanovića, i neka sprovede radnje i nek obavijest javnost šta se dešava“, dodao je Abazović.

On je rekao da ruka pravde može biti usporena ali ne može biti zaustavljena.

„Završni udarac ruke pravde će biti najjači ali će biti blagoslovljen da ova zemlja vidi svijetlo na kraju tunela kad je u pitanju pravda“, naveo je Abazović.

Poslanik Posebnog kluba poslanika Vladimir Dobričanin kazao je da će Ujedinjena Crna Gora podržati izbor Markovića jer toliko toga ima na repertoaru.

On je rekao da je nakon 2020. godine počelo hapšenje onih ljudi koji su državi doveli u stanje u kojem je bila do 30. avgusta 2020.

„Borićemo se za ono za šta VDT treba da se bori bez obzira na to koja ga je stranka podržala“, rekao je Dobričanin.

Poslanica Socijalističke narodne partije Slađana Kaluđerović rekla je da je prva obaveza tužilaštva je da se bavi bivšim predsjednikom države Milom Đukanovićem.

„Za SNP-a niko ne može biti izvan domašaja tužilaštva“, navela je Kaluđerović.

Ona je rekla da je najbitnije isporučivanje rezultata i dodala da će se izborom Markovića deblokirati pravosuđe.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crnogorskim džudistima još tri medalje

Podgorica, (MINA) - Crnogorski džudisti osvojili su još tri medalje drugog takmičarskog dana juniorskog...