fbpx
NaslovnicaCrna GoraLitija u Nikšiću povodom Dana Svetog Vasilija Ostroškog

Litija u Nikšiću povodom Dana Svetog Vasilija Ostroškog

Nikšić, (MINA) – Svetom arhijerejskom liturgijom i svečanom litijom u Nikšiću obilježen je 12. maj – Dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, duhovnog zaštitnika grada.

Litiju su predvodili administrator Mitropolije crnogorsko–primorske i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop mileševski Atanasije, brojno sveštenstvo i monaštvo, kao i predsjednici nikšićke Opštine i Skupštine, Marko Kovačević i Nemanja Vuković.

U litiji su bili ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović, direktor Kancelarije za vjere Vladimir Roganović, poslanik u Skupštini Srbije Jovan Palalić i košarkaš Dejan Tomašević.

Kolona građana krenula je nakon molebana oko 18 sati i 30 minuta ispred Sabornog hrama posvećenog Svetom Vasiliju Ostroškom, a litija je ove godine išla skraćenom maršrutom radi poštovanja epidemioloških mjera.

Litija je zaustavljena na centralnom gradskom Trgu, odakle su upućivani blagoslovi i molitva za zdravlje i napredak Nikšića, kao i svih ljudi.

Vladika Joanikije je podsjetio na prvu litiju 1996. godine, kada su nošene mošti Svetog Vasilija Ostroškog i po velikom nevremenu desetine hiljada ljudi satima stajalo da se pokloni svetitelju.

On je kazao da su prvi put za 25 godina i čelnici nikšićke Opštine sa sveštenstvom na čelu molitvenog hoda u slavu Svetog Vasilija i pozvao ih da rade u interesu građana, kao što su i najavili nakon preuzimanja vlasti.

Joanikije je rekao da se danas u Ostrogu, Nikšiću i svuda gdje je pravoslavni oltar u svijetu, uznosila molitva Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

“U Nikšiću imamo jedinstveni pečat po kome se odlikuje ovaj grad još od 1996. godine od kada je rijeka naroda u molitvenom hodu”, kazao je Joanikije u besjedi ispred Sabornog hrama nakon završene litije.

foto: MINA

Kako je naveo, ljubav naroda prema svetitelju se ne može ograničavati, ali se mora pozivati na poštovanje epidemioloških mjera i čuvanje jedni drugih uz nošenje maski.

Joanikije se zahvalio pripadnicima Vojske i policije koji su im pomagali u, kako je rekao, nesvakidašnjim dešavanjima.

On je kazao da je “Sveti Vasilije uvijek među nama, kao što je bio i 2019. godine kada smo bili stavljeni van zakona i trpjeli veliku nepravdu i poniženje”.

“Objedinili smo se upravo u Nikšiću kod njegovog ćivota i dobili snagu da se borimo sa nepravdom i zlom namjerom bivših vlasti i da obranimo čast, obraz, vjeru i svetinje”, rekao je vladika.

Prema njegovim riječima, izborili su se da pravoslavna vjera ima puno dostojanstvo u Crnoj Gori kao i ostale religije i da svi budu slobodni u njenom ispovijedanju bez obzira kojoj konfesiji pripadali.

“Boreći se protiv nepravde nijesmo ništa za sebe tražili posebno, nego samo ravnopravnost i opštu slobodu vjere. Nadam se da smo se izborili i uvijek ćemo morati da se žrtvujemo za našu vjeru, ma kakvo nas iskušenje u budućnosti snalazilo, jer smo to naučili od predaka”, rekao je Joanikije.

Praznik Svetog Vasilija obilježen je prvo ponoćnim bdenijem, a jutros i svetom liturgijom u manastiru Ostrog gdje su se vjernici poklonili svetiteljevim moštima.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je 28. decembra 1610. godine u selu Mrkonjići u Hercegovini kao Stojan Jovanović, a zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenija Presvete Bogorodice.

U Ostrog je došao nakon razaranja manastira Tvrdoš gdje je živio i radio kao arhijerej.

Mitropolit hercegovački postao je 1639.godine.

Upokojio se 1671. godine, a zbog svojih isceliteljskih moći proglašen je za sveca.

Najčitanije