fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Želimo da preobrazimo političku sliku Crne Gore

Krivokapić: Želimo da preobrazimo političku sliku Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Demohrišćanski pokret želi da preobrazi političku sliku Crne Gore u korist svih građana, kazao je bivši premijer Zdravko Krivokapić i dodao da su prirodni saveznici pokreta oni koji su iskreno i do kraja podržavali 42. vladu.

On je, na konferenciji za novinare povodom osnivanja Demohrišćanskog pokreta, rekao da je osnovni motiv za njegovo osnivanje veliko interesovanje građana.

„Da bi sve išlo kako treba morali smo da nađemo ljude koji su spremni da se žrtvuju da ova ideja zaživi u Crnoj Gori. Osnovna ideja Demohrićanskog pokreta je da demokratija zaživi na hrišćanskim vrijednostima“, naveo je Krivokapić, koji je kandidat za počasnog predsjednika pokreta.

On je poručio da jedino slobodan čovjek, u slobodnoj državi, na slobodnim i fer izborma, može da bira najbolje.

„Ako bi krenuli od naše ideje, šta želimo u ovom vremenu, onda želimo drugačiji pristup demokratiji, u kojoj će svaki čovjek za svaku javnu stvar direktno da se uključi i odlučuje o svojoj sudbini, a ne kao do sada da to prepuštamo bilo kojoj partiji“, kazao je Krivokapić.

On je rekao da žele da sistem vrijednosti upodobe onome što je najvažnije, a to je da etika bude ispred svega i da se zasniva na tradicionalnim, iskonskim vrijednostima.

„Ako pogledate današnje stanje političkog miljea Crne Gore, mislim da je to zastiđe svih nas, zato što se jedan pokušaj pojedinačne političke korupcije pretvorio u kolektivnu političku korupciju“, naveo je Krivokapić.

On je rekao da se u svim demokratijama svijeta dešava prestrukturiranje parlamenta, ali da se u Crnoj Gori desilo bez demokratskih osnova i poštovanja Ustava i ustavnih procedura.

Krivokapić je ocijenio da je Vlada, koja je formirana nakon 42. na čijem čelu je bio, neustavna i da ne proizilazi iz slobodne volje građana.

„Ponovo na sceni imamo igru manipulatora. To je prevara nad prevarama“, kazao je Krivokapić.

Kako je naveo, da je neko bio odgovoran, ozbiljan, želio dobro Crnoj Goru i da sačuva izbornu volju, onda bi se potpisi dostavili blagovremeno.

„Imamo igru, koju sam čuo prije četiri mjeseca, da će ova Vlada da vlada do sljedećih izbora na proljeće“, dodao je Krivokapić.

On je naveo da osnivanje Demohrišćanskog pokreta nije upereno protiv bilo koga, i dodao da se nikada nijedan hrišćanin ne bavi drugim, već sobom.

„Nikada nećemo raditi protiv bilo koga, ni 42. vlada nije radila protiv bilo koga, već u interesu naroda“, dodao je Krivokapić.

On je kazao da je politička slika Crne Gore „takva kakva jeste“.

„Želimo da je promijenimo, preobrazimo u korist građana, ne u korist jedne partije ili čovjeka, to je naša osnovna intencija u ovom trenutku. Želimo prosperitet Crnoj Gori, tako što će da bude prvo etička, pa onda ekonomska, ekološka“, naveo je Krivokapić.

On je kazao da će svu pažnju usmjeriti na to da planska ekonomija bude mjera države, a ne da svaka ekonomska kriza pokaže sve slabosti sistema.

Krivokapić smatra da su nedovoljno planiranje i neodgovornost rezultat stanja u Crnoj Gori.

On je kazao da su budući saveznici pokreta oni koji su podržavali istinski, iskreno i do kraja 42. vladu.

„To su nam prirodni saveznici. Nadamo se da ćemo naći zajednički imenitetlj da istrajemo“, rekao je Krivokapić.

Bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, koji je kandidat za predsjednika Pokreta, kazao je da je odluku o formiranju donijela grupa hrabrih, odvažnih ljudi, na koje niko ni na koji način ne može uticati.

„Ono što me opredijelilo da budem ovdje je hrišćansko pomirenje Srba i Crnogoraca, to je osnovna stvar koja me motivisala da se priključim pokretu“, naveo je Vukšić.

On je istakao da se bez pomirenja, u svakom smislu, ne može dalje.

„Prioritet broj dva je stop partitokratiji i partijskom zapošljavanju. Treći prioritet je izmjena izbornog zakonodavstva“, naveo je Vukšić.

On je kazao da je apsolutno pobornik sistema otvorenih lista.

Vukšić je rekao da mu je žao što jedan dio građana i dalje ne vidi šta se dešava na crnogorskoj političkoj sceni.

Kako je dodao, građanin, ako ne zna punu istinu, ne može da donese svoj sud.

„Želimo pomirenje, ne moramo da mislimo isto, nije ni prirodno, ali ono što nam je zajedničko jeste država. Istinski vjerujemo u pomirenje građana“, naveo je Vukšić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije