fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Neću podnijeti ostavku

Krivokapić: Neću podnijeti ostavku

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić kazao je da neće podnijeti ostavku na tu funkciju.

Krivokapić je, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokrata (SD) Ivana Brajovića, rekao da ostavku sigurno neće podnositi na njegov zahtjev i da je to pusta želja lidera SD-a.

On je poručio Brajoviću da ga ne „proziva“ za to što Skupština ne radi.

„Da li ste Vi saučesnik u tome što imamo takvo Tužilaštvo i stanje u njemu ili ja? Da li ste Vi ostavili nasljeđe pravosudnog sistema koje je potpuno u VD statusu, zahvaljujući političkim igrama i političkim izborima na funcije isključivo i samo Vaših ljudi“, naveo je Krivokapić.

On je pitao Brajovića zašto nikada nije protažirao ličnu odgovornost.

„Kad ste toliko bili dobri zašto nijeste uradili sve da stabilnost ove države ne bude ugrožena ni na jednom njenom metru nego ste podsticali da se desi sunovrat države“, upitao je Krivokapić.

Predstavnik Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno, Raško Konjević, pitao je Krivokapića da li osjeća odgovornost, kao najodgovornija politička ličnost u državi, zbog činjenice da je Crna Gora dobila najgori godišnji izvještaj Evropske komisije (EK).

Krivokapić je kazao da je svakom ministru dao slobodu da dostigne svoj domet, za razliku od prethodnog sistema u kome se, kako je naveo, ispunjavao nalog samo jednog čovjeka u Vladi i bilo gdje drugo.

„Neko je to uradio brže, neko sporije, neko kvalitetno, neko manje kvalitetno, neko je zatajio u ktitičnom vremenskom periodu. Za razliku od prethodnog sistema ne ispoljavam samovolju“, rekao je Krivokapić.

Konjević je kazao da očekuje da će Krivokapić, tokom zvanične posjete Srbiji sljedeće sedmice, izdejstvovati i održati obećanje iz ekspozea, da državni organi Srbije postupe po Interpolovoj potjernici i da bivšeg funkcionera Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića izruče Crnoj Gori.

Krivokapić je odgovorio da će učiniti sve da pravda bude zadovoljena.

On je naveo da se ne bavi trgovinom i da je Vlada uputila sve što je do nje i blagovremeno proslijedila.

“Da li neko osjeća odgovornost za to što je Marović otišao u Beograd, to pitajte one koji su bili Vaši saborci. Kao i slučaj Kovačević, desio se i slučaj Marović, budete pušteni, a onda ne znate gdje taj čovjek ide. To je moguće samo kada ste u nekim vezama sa sudstvom i tužilaštvom”, rekao je Krivokapić.

Na pitanje poslanice koalicije Crno na bijelo Suade Zoronjić da li mu je prihvatljivo da izglasavanje Tužilačkog savjeta (TS) bude uslovljeno dogovorom o rekonstrukciji Vlade, on je odgovorio da smatra da se ne može povezivati donošenje odluke o formiranju TS sa rekonstrukcijom.

„To nijesu dva ista elementa i jedan ne može da uslovljava drugi. To je potpuno prirodno i jasno, ali imate i stav dvije najveće grupacije koje na tome insistiraju“, naveo je Krivokapić.

On je dodao da je uradio sve što je u njegovoj moći da dođe do potrebnog nivoa jedinstva.

“Postoji organizovana kriminalna grupa koja je već skoro tri godine u pritvoru. Za tri mjeseca može da izađe na slobodu jer se niko iz pravosuđa nije usudio da obavlja svoju aktivnost”, kazao je Krivokapić.

On je naveo da to građani treba da znaju.

Prema njegovim riječima, formiranje Sudskog i Tužilačkog savjeta je aktivnost broj jedan i “ona nema kad da čeka”.

“Ako se te dvije vrlo značajne grane ne aktiviraju, mi smo svi u problemu, i onda se dešava inverzija da se krivične prijave upućuju premijeru i ministrima, a kriminalci leže bezbjedno u hotelskim sobama ili su otišli van Crne Gore”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da u pravosuđu ima časnih sudija i tužioca, koji, kako je naveo, ne mogu da dođu do izražaja.

Poslanik Bošnjačke partije Ervin Ibrahimović pitao je Krivokapića kako komentariše ocjene iz izvještaja EK o kadrovskoj politici Vlade i implementaciji manjinskih prava.

Krivokapić je, odgovarajući na pitanje, kazao da niko iz Vlade nema ništa protiv bilo koje manjine, da „žele da se napravi iskorak, ali da je potrebna i druga strana“.

On je poručio da nema diskriminacije, selektivnosti i revanšizma.

„Ja sam vam nudio da uđete u Vladu, vi ste se opredijelili, vaš izbor je ono na šta ste se navikli“, naveo je Krivokapić, obraćajući se Ibrahimoviću.

Krivokapić je, odgovarajući na pitanje Ibrahimovića, kazao da ne gleda ko je iz koje partije, vjere, kojem narodu pripada.

„Tvrdim da nikada nemam nijedan revanšizam prema bilo kome“, naveo je Krivokapić.

On je rekao da je Vlada ono što je istaknuto u izvještaju „primila k znaju“ i da će napraviti akcioni plan.

Ibrahimović je naveo da Bošnjačka stranka radi samostalno i da su izabrali da budu sa onima kojima vjeruju.

„Vi za posljednjih deset mjeseci ničim, a evo ni danas odgovorom, nijeste nas udostojili da kažete jasno zašto ste očistili javnu upravu od pripadnika manje brojnog naroda“, rekao je Ibrahimović.

Krivokapić je na kraju izlaganja na Premijerskom satu kazao da Crnoj Gori nijesu potrebne politike koje nemaju programski sadržaj.

„Crnoj Gori treba vrlo jasna programska reforma, u kojoj će svi dati svoj doprinos, a ne voditi računa koliko će ko osvojiti glasova“, naveo je Krivokapić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije