fbpx
NaslovnicaCrna GoraKostić: Vladika i sveštenici moraju biti pušteni večeras

Kostić: Vladika i sveštenici moraju biti pušteni večeras

Nikšić, (MINA) – Vladika budimljansko–nikšićki Joanikije i osam sveštenika moraju biti pušteni iz policije večeras pola sata nakon ponoći, sto znači do isteka 72 sata otkad su lišeni slobode, saopštio je jedan od njihovih branilaca Sava Kostić.

On je istakao da bi bilo kakvo zadržavanje, makar i minut nakon tog roka, predstavljalo drastično kršenje osnovnih prava i sloboda zajamčenih Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama.

Obrazlažući takve tvrdnje, Kostić je pojasnio da je zamjenica višeg državnog tužioca Lepa Medenica odbila zahtjev branilaca za izuzeće postupajućeg tužioca i rukovodioca Tužilaštva, ali je dozvoljena posebna žalba.

„To znači da oni ne mogu preduzimati bilo kakvu pravnu radnju, dok odluka ne postane pravosnažna, dok ne proteke rok o isteku zadržavanju od 72 sata, što znači da vladika i sveštenici moraju bii pušteni“, objasnio je Kostić.

On je naveo da vjeruje da nadležni državni organi neće pokušavati primjenjivati neka alternativna rješenja, jer je Zakonik o krivičnom postupku jasan, kao i komentari krivičnih zakonika kako domaćih, tako i međunarodnih autora.

„U datoj situaciji, u ovoj fazi postupka ne može se odrediti drugi tužilac i ne može se donijeti rješenje o određivanju pritvora ili bilo kakvom daljem produžavanju ovakve situacije, dok odluka o odbijanju koje je donijelo Više državno tužilaštvo ne postane pravosnažna“, kazao je Kostić.

On je, nakon što je u policiji obišao vladiku i sveštenike, kazao da ne zna kakve će se pravne radnje dalje predlagati nakon što oni budu večeras oslobođeni.

Kostić je rekao da vjeruje da će državni organi i sva zainteresovana lica biti strpljivi, i da „neće saopštavati neke neprovjerene izjave, jer svako treba da radi svoj posao kako zakonik predviđa“.

„Nijesam zadovoljan ovakvom dlukom, ali i dalje ćemo nastaviti pravnu borbu, jer je za ovo za šta ih terete propisana novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine“, rekao je on.

Kostić je kazao da nijesu tačni pojedini navodi da se u policiji nekorektno postupa sa vladikom i sveštenicima, jer su mu to, kako je naveo, i sami saopštili prilikom današnje posjete.

Najčitanije