fbpx
NaslovnicaCrna GoraJoanikije: Građani da sačuvaju mir i prisebnost

Joanikije: Građani da sačuvaju mir i prisebnost

Nikšić, (MINA) – Vladika budimljansko – nikšićki Joanikije pozvao je građane da uoči i na predstojećim izborima sačuvaju prisebnost i na miran način glasaju i ostvare ono što žele.

Joanikije je pozvao mlade i sve ljude da u predstojećim izbornim danima iskažu mirni, staloženi, ali i odlučni duh i da na civilizovan, hrišćanski i odgovaran način, pred Bogom i državom, posvjedoče svoju odgovornost u nedjelju.

„Pozivam sve da izađu na izbore kao civilizovani građani, vjernici i čestiti narod Crne Gore i da više nikada nijedni izbori ne budu obilježeni falsifikovanjem ljudskih imena, niti kupovinom glasova“, naveo je Joanikije.

On je, nakon večernje službe u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, izašao u podnožje hrama i obratio se okupljenom narodu, koji se vratio sa protestne šetnje ulicama grada.

„Sramota je za jednu vlast ili državu da kupuje glasove. I to nemojte više dozvoliti“, poručio je Joanikije okupljenim građanima na Trgu Šaka Petrovića.

On je kazao da je vlast „koja ima potrebu za falisfikovanjem, i sama falsifikat“.

„Ne treba ja vama da kazujem za koga ćete glasati, jer vi ste se već opredijelili“, rekao je Joanikije.

On je, govoreći o litijama, naveo da su u te molitvene šetnje uprte oči cijelog svijeta koje im se dive.

„Svi narodi, kao i srpski, gledaju u Crnu Goru i dive se vaskrsenju pravoslavlja u Crnoj Gori i hrišćansko – gandijevskom načinu iskazivanja nezadovoljstva i borbe protiv licemjerno nazvanog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je donio zlo i podjele u Crnoj Gori“, kazao je Joanikije.

On je rekao da će narod u Crnoj Gori svojim mirom pobijediti i nadvladati takav zakon.

„U svim vremenima bilo je časno boriti se za slobodu, a posebno za slobodu vjere. Ako neka vlast ugrožava slobodu vjere, onda je časno boriti se protiv takve vlasti, ali ne oružjem, ne dao Bog, nego „oružjem“ koje je mnogo vatrenije od bilo kog zemaljskog naoružanja, istinom, pravdom, ljubavlju i dobrotom i istajnošću“, naveo je Joanikije.

On je zahvalio građanima što su, kako je kazao, od trenutka „kada je počeo progon Crkve u Crnoj Gori“, pokazali i potvrdili vjeru i odanost svojim svetinjama, što znači i svojim precima.

“Posebno zahvaljujem građanima što su na litijama pokazali istrajnost i gospodstvo duha i što, boreći se protiv nerazumnih odluka vlasti, ni sa jedne litije nije otišla slika nijednog zapaljenog automobila, razbijenog izloga, oborenog kontejnera, bačenog papirića”, zaključio je Joanikije.

Najčitanije

Akcionari EPCG sjutra o kupovini Željezare

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Akcionari Elektroprivrede (EPCG) trebalo bi sjutra, na vanrednoj Skupštini, da razmatraju...