fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzradili Pojmovnik religijske kulture

Izradili Pojmovnik religijske kulture

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo za ljudska i manjinska prava izradilo je Pojmovnik religijske kulture nakon istraživanja koja su pokazala da građani nijesu informisani o toj temi adekvatno što, smatraju u tom resoru, među ljudima izaziva nerazumijevanje, neslaganje i na kraju konflikte.

Generalna direktorica Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama u tom resoru Žana Filipović, koja je jedna od urednica izdanja, kazala je za Pobjedu da nasuprot prognozama sekularista da će religija da oslabi i neće interesovati modernu političku zajednicu i građanina, nije tako.

Ona je navela da vjerske zajednice akumuliraju u Crnoj Gori značajan društveni potencijal i zato je važno da građani budu informisani o religiji.

Filipović smatra da će knjiga koju su ponudili doprinijeti razbijanju predrasuda, jer je korisna za sticanje temeljnijeg obrazovanja u pogledu etičkih vrijednosti koje imaju sve monoteističke religije.

Ona je pojasnila da su se za izradu knjige odlučili nakon što su prošle godine organizovali više okruglih stolova gdje se govorilo o vjerskim pitanjima.

Na tim skupovima je, kako je navela Filipović, zaključeno da ljudi dosta pričaju o religijama koje su vjekovima prisutne u Crnoj Gori, ali da ne znaju puno o tome.

Filipović je istakla da je uloga religije u formiranju etičkih stavova i vrijednosti, kao i političkih procesa u savremenom svijetu ogromna.

Ti skupovi su im, kako je dodala, ukazali da moraju da ispitaju stepen religijskog obrazovanja kod mladih, pa su prošle godine uradili mini anketu koja je obuhvatila oko 155 studenata Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore, kao i pravnih fakulteta univerziteta Mediteran i Donja Gorica.

Kako je navela Filipović, zabrinuli su ih pojedini rezultati, jer je na pitanje da li biste stupili u brak sa osobom druge vjeroispovijesti, 46 odsto ispitanika izjavilo da ne bi.

Ona je dodala da je anketa pokazala da postoji nedovoljan stepen poznavanja religija.

„Vidjeli smo da postoji veliki prostor za unaprjeđenje, da mlade edukujemo da se oslobode predrasuda i neznanja, mada toga ima u svim modernim političkim zajednicama“, kazala je Filipović, dodajući da je međureligijski sklad Crna Gora prepoznala kao svoj civilizacijski potencijal i da to nije politička floskula.

Knjiga sadrži tekstove o hrišćanstvu koje je pisao Vladimir Bakrač, o islamu Enis Burdžović i judaizmu Ljiljana Vuković.

Pojmovnik, koji je štampan u 500 primjeraka, dostavili su pojedinim školama, opštinama, bibliotekama, kulturnim centrima.

Knjiga se može naći i u elektronskom izdanju na sajtu Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Ministarstvo je, takođe, izradilo Zbornik o religiji koji sadrži tekstove raznih autora koji su na okruglim stolovima govorili o religiji – predstavnici akademske zajednice, vjerskih zajednica, nevladinih organizacija (NVO), državnih i lokalnih institucija, a ta knjiga se, takođe, može naći u elektronskom formatu na sajtu tog resora.

Najčitanije

policija, Podgorica

Za 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 13 saobraćajnih...
Vaskrs

Danas je Vaskrs