fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzrada Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti pri kraju

Izrada Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti pri kraju

Podgorica, (MINA) – Izrada Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti je pri kraju, a tim aktom u značajnoj mjeri biće unaprijeđena zdravstvena zaštita za sve kategorije stanovništva, kazao je resorni ministar Dragoslav Šćekić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Šćekić je razgovarao sa francuskim ambasadorom u Podgorici Kristijanom Timonijeom.

„Resor zdravlja, u saradnji sa svim zdravstvenim institucijama, privodi kraju izradu Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim će se u značajnoj mjeri unaprijediti zdravstvena zaštita za sve kategorije stanovništva i vratiti empatija prema pacijentu, koji će biti u centru sistema”, rekao je Šćekić.

On je naveo da je tim zakonskim tekstom predviđeno formiranje dva regionalna zdravstvena centra za sjevernu i južnu regiju, i to u Beranama i Kotoru, kako bi se građanima omogućilo da i kompleksne i sofisticirane dijagnostičke i terapijske procedure dobiju u mjestu stanovanja.

Šćekić je dodao da je u završnoj fazi i izrada strategije razvoja zdravstvenog sistema, koja će sadržati osnovne smjernice za kvalitetnije i sveobuhvatnije pružanje zdravstvene zaštite.

On je Timonijeu zahvalio za pomoć koju je Francuska tokom COVID19 pandemije opredijelila za zdravstveni sistem Crne Gore.

Iz Ministarstva su kazali da je poručeno da je saradnja Crne Gore i Francuske u oblasti zdravstva stabilna i kontinuirana i da kvalitetni odnosi dvije države pogoduju njenom nastavku i unapređenju kroz različite vidove pomoći i podrške.

„Šćekić je upoznao Timonijea o aktivnostima i reformi koja se sprovodi u zdravstvenom sistemu Crne Gore s posebnim akcentom na višemilionska ulaganja u infrastrukturu, ali i tehničko-tehnološko i kadrovsko jačanje kapaciteta sistema zdravlja, koji su godinama bili zanemarivani“, navodi se u saopštenju.

Timonije je pohvalio i podržao napore zdravstvenih vlasti ka uspostavljanju višeg kvaliteta u pristupu zdravstvenoj zaštiti.

On je poručio da na tom putu Francuska stoji otvorena i prijateljski opredijeljena da pomogne u svim oblastima koje Crna Gora opredijeli kao prioritet, bilo da se radi o edukaciji kadrova, ili pomoći koja podrazumijeva dopremanje medicinske opreme i aparata.

„Na današnjem sastanku bilo je riječi i o projektu Svjetske banke „Fond za pandemiju“, vrijednom 300 miliona EUR, na koji imaju pravo da apliciraju sve zaniteresovane zemlje sa projektima koji mogu da se finansiraju iz tog Fonda“, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...