fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzmjenama Zakona o Sudskom savjetu ojačaće nezavisnost pravosuđa

Izmjenama Zakona o Sudskom savjetu ojačaće nezavisnost pravosuđa

Podgorica, (MINA) – Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o Sudskom savjetu i sudijama ojačaće se nezavisnost pravosuđa i unaprijediti mehanizmi za utvrđivanje etičke i disciplinske odgovornosti sudija, ocijenio je ministar pravde Marko Kovač.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, Kovač je danas, na poziv Venecijanske komisije (VK), učestvovao na 133. Plenarnoj sjednici tog tijela Savjeta Evrope.

Navodi se da je povod njegovog učešća na sjednici bilo razmatranje i usvajanje Nacrta mišljenja VK na Nacrt izmjena i dopuna Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, koje je pripremljeno na zahtjev Ministarstva pravde.

“Kovač je upoznao članove VK sa ciljevima predloženih zakonskih izmjena i izrazio očekivanja da će se usvajanjem tog zakona upravo ojačati nezavisnost pravosuđa i unaprijediti mehanizmi za utvrđivanje etičke i disciplinske odgovornosti sudija”, kaže se u saopštenju.

Prema riječima Kovača, to je posebno važno zato što se u Crnoj Gori posljednjih godina svjedoči istorijski niskom nivou povjerenja građana u rad pravosuđa.

“A, nažalost, i procesuiranju nosilaca najviših pravosudnih funkcija zbog optužbi za umiješanost u organizovani kriminal i izvršenje najtežih krivičnih djela u oblasti korupcije”, dodao je Kovač.

Sve to, kako je naveo, krajnje negativno utiče na sistem vladavine prava u Crnoj Gori, kao i na ugled države u međunarodnoj zajednici.

“Iusporava put Crne Gore za ulazak u zajednicu evropskih naroda”, naglasio je Kovač.

Iz Ministarstva su naveli da je VK, pored određenih sugestija u odnosu na pojedina rješenja, pozdravila značaj predloženih zakonskih izmjena za reformu pravosuđa u Crnoj Gori, i posvećenost tog resora da tom procesu pristupi na inkluzivno, demokratski i transparentno.

Kako je saopšteno, iz VK su konstatovali da će normativne izmjene u tom propisu doprinijeti podizanju povjerenja građana u rad pravosuđa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije