fbpx
NaslovnicaCrna GoraInstitut za onkologiju dobio skener vrijedan 420 hiljada EUR

Institut za onkologiju dobio skener vrijedan 420 hiljada EUR

Podgorica, (MINA) – U Institutu za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) pušten je u rad savremeni multislajsni skener (MCT) 4D za potrebe zračne terapije, koji je vrijedan više od 420 hiljada EUR, saopšteno je iz KCCG.

Iz te zdravstvene ustanove su rekli da je ključna novina koju donosi taj aparat to što omogućava, u ovom trenutku, maksimalno precizno planiranje i mapiranje površina zahvaćenih tumorom koje treba zračiti u respiratorno pokretljivim organima, uz povećanu zaštitu okolnih zdravih organa.

To je, kako su naveli iz KCCG, saopšteno na sastanku direktora KCCG Aleksandra Radovića i medicinskog direktora Đorđija Krnjevića sa državnom sekretarkom Ministarstva zdravlja Milenom Cojić i predstavnicom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici Marinom Milić.

Iz KCCG su kazali da, uz novi multislajsni skener i postojeće aparate, onkološkim pacijentima omogućavaju nastavak liječenja savremenim tehnikama zračenja koje se trenutno sprovode u svijetu.

Oni su rekli da u prvoj polovini sljedeće godine očekuju instalaciju i novog linearnog akceleratora koji je vrijedan blizu četiri miliona EUR.

„Na taj način, Institut za onkologiju KCCG će zaokružiti uslugu liječenja svim onim što danas nudi savremena radijaciona terapija u svijetu, kako primarnih, tako i metastatskih tumora sa dugotrajnom kontrolom bolesti“, navodi se u saopštenju.

Iz KCCG su kazali da na Institutu za onkologiju ne postoje liste čekanja za sprovođenje radioterapije.

Kako su dodali, vrijeme od indikovanja primjene do sprovođenja zračenja je jedno od najkraćih u Evropi i iznosi od deset do 14 dana, a u slučaju hitnih indikacija i kraće.

„S obzirom na to, slobodno možemo reći da se onkološki pacijenti u Crnoj Gori liječe radijacionom terapijom na izuzetno visokom nivou, koji je sličan onom u velikim zapadnoevropskim onkološkim centrima“, kaže se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo zdravlja i menadžment KCCG prepoznaju delikatnost trenutka kog karakteriše značajno povećanje pacijenata oboljelih od maligniteta u Crnoj Gori, što predstavlja globalni trend.

„I čine napore da i u budućnosti nastave izuzetnu saradnju sa Ambasadom SAD-a, koja podstiče saradnju i interesovanje američkih kompanija za učešće u nabavci savremene opreme za dijagnostikovanje i liječenje onkoloških bolesnika, kao i neophodnu edukaciju medicinskog kadra iz oblasti onkologije“, kaže se u saopštenju.

Iz KCCG su poručili da su zahvalni na tome što SAD pruža kontinuiranu podršku unapređenju i razvoju crnogorskog zdravstvenog sistema.

„Nastavak osavremenjivanja medicinske opreme za liječenje onkoloških bolesnika i edukacija medicinskog kadra omogućiće nam da ostanemo lideri u ovoj oblasti, ne samo regionalno nego i šire“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije