fbpx
NaslovnicaCrna GoraInjac: Konstituenti vlasti da nađu kompromis

Injac: Konstituenti vlasti da nađu kompromis

Podgorica, (MINA) – Ministarka odbrane Olivera Injac pozvala je konstituente vlasti da nađu kompromis i da se dogovore o važnim pitanjima bez kojih se, kako je kazala, neki procesi ne mogu sprovesti.

Ona je, u emisiji Načisto na televiziji Vijesti, poručila građanima da Vlada radi na reformama kako bi donijela blagostanje Crnoj Gori.

Injac je kazala da je potrebno vrijeme da se za određene stvari dobiju rezultati.

„Molim konstituente vlasti da nađu kompromise, da se dogovore o važnim pitanjima kao što su Tužilački savjet, imenovanja, jačanje pravosudnog i tužilačkog sistema… Bez toga ne vidim da ćemo neke procese moći da sprovodimo”, navela je Injac.

Na pitanje da li podržava rekonstrukciju Vlade, ona je odgovorila da ne može govoriti o rekonstrukciji kada u to nije uključena, ali da je sigurna da mora postojati dijalog.

“Razmišljam o političkoj situaciji u Crnoj Gori kao intelektualac. Fali ovdje mnogo dijaloga i tolerancije. Imate naglašenu retoriku, tenzije, političke interese”, rekla je Injac, prenosi Portal Vijesti.

Ona je kazala da bezbjednosno stanje u Crnoj Gori nije alarmantno.

Injac je rekla da je porast nacionalizma i radikalnih stavova zabrinjavajući i da su neophodni kompromisi.

Prema njenim riječima, problematična je uvezanost obavještajno-bezbjednosnog sektora sa određenim moćnicima.

“Želim da unaprijedim sistem odbrane, da doprinesem državi”, poručila je Injac.

Na pitanje šta su osobe kojima tu nije bilo mjesto i nijesu u lancu odgovornosti radile na sastanku u Vladi na kom su donošene važne odluke uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-pimorskog Joanikija, Injac je navela da ne želi da komentariše.

“Kao član Vijeća za nacionalnu bezbjednost sam bila tu. Noć je bila teška, trebalo je da stvorimo uslove da se ustavna i zakonita rješenja realizuju na teritoriji cijele Crne Gore”, kazala je Injac.

Ona je navela da se o toj noći “postavlja neka fama”.

“Donošene su odluke u potpuno drugom formatu, sa ljudima koji su dio Vijeća za nacionalnu bezbjednost, članovi bezbjednosnog sektora”, rekla je Injac.

Ona je dodala da vojna obavještajna služba nema nadležnost da se bavi tim temama.

“Nije bilo učešća, nijesu se tim bavili. Bili smo angažovani u kontekstu koji je poznat javnosti, što je predviđeno zakonom”, navela je Injac.

Ona je negirala da je nakon događaja na Cetinju pozvala vršioce dužnosti dva pomoćnika direktora Uprava policije, Miloša Rakonjca i Dragana Gorovića, i šefa podgoričkog Centra bezbjednosti Gorana Jokovića da dođu na sastanak kod premijera kako bi se razgovaralo o smjeni direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Injac je kazala da će prijavu protiv specijalne tužiteljke Lidije Mitrović podnijeti “narednih
dana”.

“Ona je morala da traži izuzeće kada je vidjela da se miješa ono što je njen položaj sa onim što su njeni privatni razlozi da vrši pritiske”, rekla je Injac.

Ona je ranije saopštila da Mitrović zloupotrebljava službeni položaj u Specijalnom državnom tužilaštvu i pokušava sina da pošalje na Vojnu akademiju u Grčku, suprotno pozitivnim unutrašnjim propisima Ministarstva odbrane.

Konkurs je, kako je navela Injac, raspisan za kandidate za školovanje na vazduhopolovnoj vojnoj akademiji u Grčkoj.

Ona je kazala da je formirana komisija i da je cijeli proces odrađen zakonito.

“Traži se moje kontrolno saslušanje. Poziva se na medijske natpise, a imamo medije koji nijesu dobronamjerni i ne djeluju tako”, navela je Injac.

U tim medijskim natpisima, kako je kazala, nijesu navedene tačne činjenice.

“Jedna od konstatacija je da kandidati ostali nijesu ispunjavali uslove, što nije tačno”, navela je Injac.

Ona je dodala da je konkurs raspisan za dva mjesta i da se bodovalo prethodno školovanje, osim rezultata na konkursu resora na čijem je čelu.

Injac je kazala da je dolaskom u Ministarstvo odbrane “zatekla brojne opstrukcije u radu”.

“Gospodin (Mihailo) Volkov je bio direktor Direktorata za ljudske resurse i neko ko je bio glavni u menadžmentu Ministarstva odbrane i za koga sam znala u startu da ne mogu da se oslonim, kao ni na direktore određenih direktorata”, navela je Injac.

Prema njenim riječima, Volkov i ostali nijesu pokazali interesovanje za saradnju.

Ona je navela da sada radi na utvrđivanju zloupotreba prilikom zapošljavanja u Ministarstvu odbrane.

“Nijesu one male. Sprovedene su određene radnje”, kazala je Injac.

Injac je kazala da je prije njenog imenovanja bilo partijskog zapošljavanja.

“Po partijskom ključu je bilo, od unapređivanja do raspoređivanja na različitim komandnim dužnostima. Najalarmantnije je da je nekoliko stotina osoba zapošljeno po ugovoru o djelu”, navela je Injac.

Ona je kazala da su svi ti ugovori sklapani tokom prošle godine.

“I u periodu tehničke Vlade im je produžavano na narednih godinu”, rekla je Injac.

Odgovarajući na pitanje da li prepoznaje ruski uticaj u Crnoj Gori, Injac je kazala da strani uticaji nijesu adekvatni za članice NATO-a i da nema saznanja da ima konkretnih uticaja unutar sistema.

“Radimo na tome da stvorimo bezbjednosne uslove da ne dođe do odliva informacija”, rekla je Injac.

Injac je kazala da rade na nalaženju alternativne lokacije za izgradnju poligona za vojne vježbe.

“Radimo na alternativnoj lokaciji, još nemamo rješenje. Imamo neke lokacije o kojima se razgovaralo, ali nijesam u mogućnosti da sada o tome govorim”, rekla je Injac.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije