fbpx
NaslovnicaCrna GoraInicijativu o kosponzorstvu Rezolucije o Srebrenici podržale 84 NVO

Inicijativu o kosponzorstvu Rezolucije o Srebrenici podržale 84 NVO

Podgorica, (MINA) – Inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o memorijalizaciji genocida u Srebrenici podržale su 84 nevladine organizacije (NVO) i više od 100 istaknutih građana, koji decenijama doprinose opšem interesu u Crnoj Gori, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Navodi se da se crnogorske nevladine organizacije nikada do sada nijesu ujedinile u ovolikom broju da podrže neku inicijativu.

Organizacije koje su inicijalno podržale inicijativu, uputile su danas novo pismo premijeru Milojku Spajiću sa dodatnim argumentima koji Crnu Goru obavezuju na sponzorstvo Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici.

Oni su zatražili od Spajića da na dnevni red sjutrašnje sjednice Vlade uvrsti pitanje sponzorstva te rezolucije UN.

U pismu Spajiću ističe se da su do sada Bosna i Hercegovina (BiH), Slovenija i Sjeverna Makedonija objavile da će sponzorisati tu rezoluciju, Hrvatska postala kosponzor, dok Kosovo, koje nije država članica UN, podržava rezoluciju.

Kako se navodi, od bivših jugoslovenskih republika, jedino Crna Gora i Srbija nijesu spremne da sponzorišu rezoluciju.

„Srbija rezoluciju ne podržava, čak agituje protiv nje, jer njene vlasti, u koordinaciji s vlastima u Republici Srpskoj u BiH, tvrde da je usmjerena protiv srpskog naroda i da ga predstavlja kao “genocidan”, iako to nema nikakvog utemeljenja u tekstu rezolucije, koji je zasnovan na presudama Haškog tribunala koji je upravo individualizovao krivicu za genocid“, kaže se u pismu upućenom Spajiću.

Podnosioci inicijative su kazali da očekuju da Vlada Crne Gore odluči da sponzoriše rezoluciju prije svega iz moralnih razloga.

„I iz izražavanja dužnog žaljenja zbog toga što je u Srebrenici u nekoliko dana jula 1995. godine strijeljano preko 8,3 hiljade civila, od kojih 600 djece, pri čemu je Crna Gora, u savezu sa Srbijom, tada pomagala Vojsku Republike Srpske čiji su pripadnici taj genocid izvršili“, navodi se u pismu.

Potpisnici inicijative smatraju da Crnu Goru na sponzorstvo obavezuju ratifikovani međunarodni ugovori o ljudskim pravima, među kojima i UN Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

U pismu Spajiću se navodi da crnogorski Ustav propisuje zabranu izazivanja ili podsticanja netrpeljivosti po bilo kom osnovu, kao i da članstvo u Savjetu za ljudska prava UN Crnu Goru obavezuje na konstruktivan rad u promociji ljudskih prava.

„Crna Gora je kandidat za članstvo u Savjetu bezbjednosti UN-a, što je obavezuje na posebnu privrženost međunarodnom pravnom poretku i unaprijeđenju bezbjednosti pogotovo u svom neposrednom okruženju“, dodaje se u pismu.

Ističe se da je Crna Gora najnapredniji kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, te da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju obavezuje na poštovanje odluka Haškog tribunala, među kojima su i one na osnovu kojih je sedam osoba osuđeno za genocid u Srebrenici.

U pismu se podsjeća da Skupština Crne Gore ima utvrđen stav o genocidu u Srebrenici budući da je u dva navrata usvojila akte kojima se izjasnila da najoštrije osuđuje taj genocid i prihvata da 11. jul bude određen za Dan sjećanja, iako ga do danas ipak nije odredila.

Potpisnici inicijative su ukazali da Krivični zakonik Crne Gore propisuje zatvorske kazne za one koji izvrše genocid, ali i za one koji javno odobravaju, negiraju postojanje ili značajno umanjuju težinu tog zločina.

„Istraživanja javnog mnjenja koja su sprovele respektabilne profesionalne agencije pokazuju da velika većina građana Crne Gore osuđuje genocid u Srebrenici, da ga smatra najprepoznatljivijim zločinom iz ratova devedesetih“, navodi se u pismu.

Potpisnici inicijative su kazali da ovo pitanje nije pokrenuto iz Crne Gore i da ono nije bilo kakva diverzija, skretanje pažnje ili pokušaj uticaja na dnevnopolitička pitanja.

„Inicijativa je pokrenuta na međunarodnom nivou, a država Crna Gora, kao ravnopravna i punopravna članica Ujedinjenih nacija, treba da svoj puni doprinos iz humanističkih razloga i zato što je izgradnja mira neprestana, a ne završena obaveza“, rekli su potpisnici inicijative.

Oni su dodali da veoma zabrinuti zbog oklijevanja da se Vlada Spajića bavi ovim pitanjem.

„Crna Gora je trebalo da među prvima objavi da sponzorstvom ove rezolucije na međunarodnoj sceni pokazuje raskid s ratničkom i zločinačkom politikom devedesetih i da je spremna da svojoj djeci i budućim generacijama obezbijedi trajni mir“, istakli su potpisnici inicijative.

Inicijativu su potpisali Jovana Marović iz Savjetodavne grupe „Balkan u Evropi“, građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić, Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava, Miloš Marković iz Aktivne zone, Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje, Ljupka Kovačević iz Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA, Maja Raičević iz Centra za ženska prava.

Potpisnici Inicijative su i Milka Tadić Mijović iz Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore, kao i Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju, Zorana Marković iz Centra za razvoj nevladinih organizacija, Velija Murić iz Crnogorskog komiteta pravnika za ljudska prava.

Inicijativu su potpisali i Olivera Nikolić iz Instituta za medije, Ivana Vujović iz Juventasa, Aida Perović iz Prime, Jovan Ulićević iz Spektre, kao i Demir Ličina iz Udruženja „Štrpci – Protiv zaborava“.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

cedis

U utorak isključenja u više gradova

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 7. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati: Podgorica           -...