fbpx
NaslovnicaCrna GoraInicijativa za zakon o stranim agentima pokazatelj ultra desnog djelovanja

Inicijativa za zakon o stranim agentima pokazatelj ultra desnog djelovanja

Podgorica, (MINA) – Inicijativa koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) za zakon o stranim agentima još je jedan pokazatelj ultra desnog djelovanja i stranog uticaja usmjerenog protiv ljudskih prava, poručili su iz nevladine organizacije (NVO) Juventas.

Kako su kazali, najava ZBCG o zakonu koji bi NVO organizacije označio kao “strane agenture” nije samo neutemeljena, već predstavlja i opasno etiketiranje organizacija koje godinama rade u interesu građana, a ne stranih interesa.

„Ovakve tvrdnje dolaze od političkih subjekata koji su svoju dugogodišnju privrženost i koketiranje sa državnicima regiona jasno demonstrirali kroz dugogodišnje političke odnose i zajedničke inicijative”, naveli su iz Juventasa.

Prema njihovim riječima, realizatori stranog uticaja u Crnoj Gori žele da zastraše slobodnomisleće građane.

“Inicijativa je još jedan jasan pokazatelj ultra desnog djelovanja, te stranog uticaja koje je usmjereno protiv ljudskih prava, i to onih kategorija društva koje su najugroženije”, poručili su iz Juventasa.

Oni su dodali da je dosadašnje djelovanje povezanih grupa dokazano povezano sa stranim uticajima, radikalnim miješanjem ruske i srpske pravoslavne crkve u državna pitanja, kao i političkih, ekonomskih i društvenih subjekata koje su povezani u neformalni pokret protiv ljudskih prava.

“Veoma je znakovito da su njihove mete osim manjina najčešće žene, slobodnomisleći građani, i naravno, NVO”, kazali su iz Juventasa.

Kako su dodali, njih ne može kontrolisati, niti im dirigovati niko unutar, a ni van granica Crne Gore.

“Naš rad se temelji isključivo na interesima građana i univerzalnim vrijednostima demokratskog društva”, kazali su iz Juventasa.

Oni su naglasili da upravo zbog toga odbacuju svaki pokušaj diskreditovanja NVO sektora i smanjenja prostora za njihov rad.

“Jer je naš jedini cilj unapređenje društva u kojem svi akteri moraju biti odgovorni, uključujući i političare koji se povode za stranim direktivama, dok u isto vrijeme vrše vlast u Crnoj Gori i uživaju u benefitima svpg veoma povlašćenog položaja”, kazali su iz Juventasa.

U toj NVO su inicijativu ZBCG ocijenili kao strah od kontrole i kritike građana, koju bi u potpunosti ukinuli i stvorili autoritarni režim podređen ličnim i partijskim interesima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije