fbpx
NaslovnicaCrna GoraImplementirati pravne tekovine EU iz oblasti rodne ravnopravnosti

Implementirati pravne tekovine EU iz oblasti rodne ravnopravnosti

Podgorica, (MINA) – Građanski pokret “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru” nastojaće da se u svim porama društvenog sistema implementiraju pravne tekovine Evropske unije (EU) iz oblasti rodne ravnopravnosti, saopštili su iz tog pokreta.

U Podgorici je danas, u organizaciji Građanskog pokreta i izborne liste “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!”, održan okrugli sto “EU perspektiva iz ugla žena u Crnoj Gori”.

“Budući da smo kao građanski pokret sa najvećom zastupljenošću žena u svojim redovima, a nakon izbora i kao bitan učesnik u vlasti, nastojaćemo da se u svim porama društvenog sistema implementiraju pravne tekovine EU iz oblasti rodne ravnopravnosti”, navodi se u saopštenju.

Iz pokreta Mi možemo istakli su da je od krucijalnog značaja podrška koju je Misija OEBS-a dala izradi Nacionalne strategije rodne ravnopravnosti za period od 2021. do 2025. godine.

“Ta strategija ne smije ostati mrtvo slovo na papiru, a mi puki zagovornici EU tekovina u toj oblasti, već moramo djelovati kako bi ojačali ekonomsko osnaživanje žena u tri oblasti – žene na tržištu rada, žene preduzetnice, žene na selu”, kaže se u saopštenju.

To će se, kako su rekli iz pokreta Mi možemo, postići dodjelom grantova organizacijama i mrežama civilnog društva koje se bave rodnom ravnopravnošću i osnaživanjem istih.

Oni su naveli da Ministarstvo evropskih poslova mora da uspostavi interne procedure za uvođenje rodnih aspekata, kako bi rodna ravnopravnost bila inkorporirana u ključna programska dokumenta i identifikovali se prioriteti u oblasti rodne ravnopravnosti i uskladili sa politikama EU u toj oblasti.

Iz pokreta Mi možemo kazali su da Crna Gora, kao država kandidatkinja za članstvo u EU, mora slijediti postulate koji su postavljeni u zakonodavnim i strateškim dokumentima koje usvajaju Evropska komisija i njene institucije.

“Posebno sa osvrtom na Strategiju EU za rodnu ravnopravnost 2020-2025, koja je postavila sljedeće ciljeve – zaustavljanje širenja rodnih stereotipa, ukidanje razlika na osnovu pola na tržištu rada, postizanje jednakog učešća muškaraca i žena u različitim oblastima privrede”, kaže se u saopštenju.

Ciljevi koji su postavljeni u toj strategiji su, kako se navodi, borba protiv razlika u primanjima i penzijama na osnovu pola, ukidanje razlika na temelju pola po pitanju brige i rada u kući, postizanje rodne ravnoteže u donošenju odluka i politici i zaustavljanje rodno uslovljenog nasilja.

Iz pokreta Mi možemo rekli su da Crna Gora do sada nije imala priliku da na čelu države ima predsjednicu, odnosno na čelu Vlade premijerku.

“Takođe u ključnoj oblasti – bezbjednosti, u plejadi ministara unutrašnjih poslova nikada nije bila žena na čelu tako važnog minstarstva“, naveli su iz pokreta Mi možemo.

Oni su poručili da se pomak mora napraviti, u skladu sa EU politikama u svim oblastima, insistiranjem na transparentnosti zarada, prevenciji sajber nasilja nad ženama koje je prisutno na društvenim mrezama, prisutnosti žena u korporativnim odnosno upravnim odborima na bazi potpunog reciprociteta sa zastupljenošću muškaraca.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Danas predstavljanje Agrobudžeta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstaviće danas Agrobudžet za ovu...