fbpx
NaslovnicaCrna GoraIJZ: Rizik od epidemije malih boginja, roditelji da vakcinišu djecu

IJZ: Rizik od epidemije malih boginja, roditelji da vakcinišu djecu

Podgorica, (MINA) – Institut za javno zdravlje (IJZ) pozvao je roditelje da vakcinišu djecu MMR vakcinom ukazujući na rizik od importacije i potencijalne epidemije u Crnoj Gori usljed nepovoljne epidemiološke situacije u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini i Rumuniji.

Iz IJZ su kazali da je u tim državama proglašena epidemija malih boginja.

Oni su naveli da je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prošle godine zabilježen “uznemirujući” porast slučajeva malih boginja u Evropi, sa više od 60 puta većim brojem oboljelih nego godinu dana ranije.

Kako se dodaje, boginjama je prošle godine na području Evrope zaraženo više od 58 hiljada osoba, dok je godinu ranije na istom području od malih boginja oboljelo manje od hiljadu osoba, njih 941.

Podaci IJZ ukazuju da su obuhvati vakcinom protiv malih boginja, zauški i rubele na nezadovoljavajućem nivou, tačnije ispod potrebnih 95 odsto.

„Pored toga, s trenutnim obuhvatom od 79,2 odsto predškolske djece koja su primila MMR vakcinu, među kojim najmlađe generacije imaju obuhvat koji je niži od 50 odsto, stanje postaje alarmantno i stvara povoljno okruženje za širenje virusa, što nosi ozbiljan rizik od pojave epidemije“, rekli su iz IJZ.

Oni su naveli da su male boginje izuzetno zarazna bolest koja se ispoljava osipom, kašljem, curenjem iz nosa, iritacijom očiju i visokom tjelesnom temperaturom.

„Ono što prati male boginje predstavlja najveću opasnost, a to su komplikacije, prije svega teške upale pluća, zatim upale uha, ali i najteže komplikacije koje mogu da se jave u vidu upale mozga – encefalitisa“, kaže se u saopštenju.

Komplikacije, kako su naveli iz IJZ, čine da se na oko hiljadu oboljele djece, bilježi u prosjeku jedan smrtni slučaj u razvijenim državama dok je u nerazvijenijim državama ova stopa višestruko veća i od sto oboljelih smrt će se registrovati kod tri do pet osoba.

„U najvećem riziku od komplikacija i smrti su djeca mlađa od dvije godine, trudnice i osobe s oslabljenim imunološkim sistemom“, ukazali su iz IJZ.

Oni su naveli da je vakcinacija najdjelotvorniji i najbezbjedniji način individualne i kolektivne zaštite protiv malih boginja, ali i drugih zaraznih bolesti.

Kako se dodaje, vakcinacija se sprovodi u dvije doze, prva doza se daje djeci sa navršenih 12 mjeseci, a druga doza prilikom polaska u osnovnu školu.

Iz IJZ su kazali da su u proteklom periodu, sprovedene brojne aktivnosti kako bi se informisala javnost, povećala dostupnost vakcina i podržao sistem rutinske imunizacije.

Navodi se da su realizovane aktivnosti poput organizovanja vakcinacije vikendima bez prethodnog zakazivanja, slanja SMS poruka putem kojih se roditelji obavještavaju o vakcinaciji, dijeljenje flajera u školama, vrtićima i domovima zdravlja, realizacija promotivnih spotova, pružanje podrške putem Call centra i suprotstavljanje dezinformacijama na društvenim mrežama.

Dodaje se da je Institut pojačao nadzor nad slučajevima malih boginja i preduzeće dodatne mjere kako bi se povećali vakcinalni obuhvati.

„Apelujemo na roditelje da provjere vakcinalne kartone djece, odazovu se redovnim i propuštenim vakcinacijama, te da aktivno učestvuju u naporima zaštite najosjetljivije populacije“, kaže se u saopštenju IJZ.

Oni su rekli da očekuju podršku građana u zajedničkom naporu očuvanja zdravlja djece i zajednice od potencijalnih epidemija malih boginja i drugih zaraznih bolesti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije