fbpx
NaslovnicaCrna GoraIJZ da osmisli adekvatne mjere u borbi protiv koronavirusa

IJZ da osmisli adekvatne mjere u borbi protiv koronavirusa

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je Institut za javno zdravlje (IJZ) da, u interesu građana, osmisli adekvatne mjere u borbi protiv koronavirusa.

Iz DPS-ove Komisije za zdravstvo je saopšteno da se epidemija koronavirusa u Crnoj Gori razbuktava, a da Ministarstvo zdravlja i IJZ ne reaguju.

“Možemo zaključiti da nas je, i pored našeg uvjerenja da niko neće moći da obara crne rekorde koje je nizala bivša ministarka zdravlja, realnost nažalost razuvjerila”, kaže se u saopštenju.

Iz Komisije su naveli da je u Crnoj Gori registrovano 41 odsto pozitivnih nalaza, što je posljednji put zabilježeno 18. januara.

“Udio pozitivnih nalaza konstantno raste od 9. juna ali to očito ne brine donosioce odluka. Za samo sedam dana broj pacijenata na bolničkom liječenju je skoro dupliran, dok je broj trenutno oboljelih od korone uvećan skoro 3,5 puta od početka mjeseca”, kazali su iz DPS-a.

Kako su istakli, na alarmantno stanje ukazuje i činjenica da je prema porastu broja umrlih u odnosu na prethodnu sedmicu, Crna Gora na drugom mjestu u svijetu, iza Filipina.

“Bilo koji od ovih podataka je više nego zabrinjavajući, svi zajedno djeluju frapantno. Nažalost, jedino ne proizvode takav uticaj na najodgovornije u zdravstvenom sistemu, što ukazuje da su i zalutali na te pozicije”, rekli su iz Komisije.

Oni su kazali da su, nakon njihovog prethodnog saopštenja, iz IJZ-a ipak reagovali i zamolili građane da nose maske i da se vakcinišu.

“Danas, ovim putem, apelujemo na IJZ da konačno počne da se bavi svojim poslom, da osmisli adekvatne mjere, počne da radi u interesu građana i ne plaši se da upozna resornog ministra sa stvarnim stanjem”, poručili su iz Komisije.

Kako su kazali, Crna Gora nije spremna na radikalne mjere, koje će biti neminovne ako se nastavi sa “ovakvim zabadanjem glave u pijesak”.

“Strah od smjene ne smije da blokira direktora IJZ da radi svoj posao, jer u pitanju su životi građana naše države. Ne odgovara se samo za loše činjenje, već i za nečinjenje, a da bi se radilo ispravno potrebna je sloboda u odlučivanju kao i znanje”, dodali su iz Komisije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Vremenska prognoza: Danas promjenljivo, do 19 stepeni

Podgorica, (MINA) – U južnim predjelima Crne Gore jutros se očekuje povećana oblačnost, ponegdje...