fbpx
NaslovnicaCrna GoraIdeja Predloga zakona da je sve državno vlasništvo

Ideja Predloga zakona da je sve državno vlasništvo

Podgorica, (MINA) – Ideja tvoraca Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica počiva na ideji da je sve u Crnoj Gori apsolutno državna svojina, ocijenio je koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

On je za Dan kazao da je ideja tvorca predloženog zakona da su sve džamije, rimokatoličke crkve i pravoslavni hramovi u Crnoj Gori, kao i sve ono što pripada tim svetinjama različitih vjeroispovijesti apsolutno državna svojina bez dokazivanja.

Džomić smatra da je Predlog zakona, koji je Vlada utvrdila u četvrtak, najava otimačine kakva nije viđena na savremenim evropskim prostorima, „od boljševičke revolucije do danas“.

„Naš Pravni savjet će u cjelosti i u pojedinostima razmotriti pitanje sadržine Predloga zakona, ali ono što, nakon prvog čitanja, mogu da kažem jeste da on sadrži 30 odsto gorih rješenja u odnosu na tradicionalne crkve i vjerske zajednice, ako ga uporedimo s nacrtom iz 2015. To je ono što zabrinjava svakog episkopa, sveštenika, vjernika, pravnika i čovjeka dobre volje“, upozorio je Džomić.

On je dodao da predloženi zakon u mnogim odredbama nije usaglašen s međunarodnim konvencijama, niti sa preporukama OEBS-a i Savjeta Evrope iz 2004. i 2014. godine.

„A činjenica je da ovo više liči na politički pamflet za jednoideološku, partijsku deklaraciju, nego na ozbiljan predlog zakona. To kao pravnik vrlo odgovorno tvrdim“, rekao je Džomić.

On je upozorio da je Predlog zakona, „u dijelu koji se tiče nove konfiskacije crkvene imovine“, gori od svega dosad viđenog na ovim prostorima

„Onaj koji smatra da je nešto njegovo, ne treba ništa da dokazuje, nego onaj koji je vlasnik i držalac treba da dokazuje onome koji tvrdi da to nije njegovo. To potire ne samo pravnu, nego i ljudsku i elementarnu logiku. Vjernici treba da znaju da je ovo jedan akt koji ne može da donese dobra Crnoj Gori i ostvarivanju slobodi vjeroispovijesti, koja podjednako odgovara svima, i državljanima i strancima, svima koji se nalaze u Crnoj Gori“, ocijenio je Džomić.

Najčitanije

Radović: Prijaviću se za direktora policije u punom mandatu

Podgorica, (MINA) - Vršilac dužnosti (v.d.) direktora Uprave policije Aleksandar Radović prijaviće se na...