fbpx
NaslovnicaCrna GoraHRA protiv zatvorskih kazni za vrijeđanje države i državnih simbola

HRA protiv zatvorskih kazni za vrijeđanje države i državnih simbola

Podgoricam (MINA) – Apel ministra pravde Andreja Milovića da sudovi u Crnoj Gori svako vrijeđanje i nepoštovanje države sankcionišu na najstroži mogući način i sa što više zatvorskih kazni, suprotan je međunarodnom standardu slobode izražavanja, kazali su iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Iz te nevladine organizacije (NVO) poručili su da se oštro protive tom apelu Milovića.

Iz HRA su naveli da je stav međunarodnih tijela za zaštitu ljudskih prava da država i njeni simboli ne treba da budu predmet krivičnopravne zaštite.

“Poseban konsenzus postoji oko toga da se zatvorske kazne za uvredu i klevetu principijelno ne izriču”, rekli su iz te NVO.

Oni su naveli da se zbog toga od 2010. godine zalažu za brisanje krivičnog djela Povreda ugleda Crne Gore iz člana 198 Krivičnog zakonika.

“Komitet za ljudska prava Ujedinjenih nacija i specijalni izvjestioci i predstavnici za slobodu izražavanja UN, Savjeta Evrope, OEBS-a, Organizacije američkih država i Afričke komisije za ljudska prava i prava naroda (2002) smatraju da država ne zaslužuje posebnu zaštitu u zakonima o uvredi i kleveti”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, te organizacije to smatraju jer ni država ni njeni simboli nemaju osjećanja i zbog toga ne mogu biti pasivni subjekti kod krivičnih djela kojima se povređuje ugled ili reputacija.

“I zaključak konferencije u organizaciji predstavnika OEBS-a za slobodu medija i organizacije Reporteri bez granica 2003. godine u Rimu je da državni simboli i drugi objekti (zastave, religijski simboli) ne treba da uživaju ni krivičnu ni građanskopravnu zaštitu od klevete i uvrede”, dodaje se u saopštenju.

Iz HRA su kazali da je Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) u dva slučaja protiv Francuske osudio krivičnopravnu zaštitu časti i ugleda predsjednika države kao državnog simbola.

Oni su dodali da je ESLJP u tim slučajevima zaključio da posebna zaštita od kritike samo zbog funkcije ili statusa znači privilegiju, koja nije u skladu sa modernim političkim koncepcijama u demokratskom društvu i neopravdano onemogućava slobodu izražavanja.

Kako su kazali iz HRA, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je 2010. godine zauzela stav da ugled nacije, vojske, istorijskih ličnosti ili religije ne smije biti zaštićen zakonima protiv uvrede i klevete.

“Bez obzira na emocije prema državi, na bilo koji aktuelni događaj i pojačane strasti, Crna Gora mora, prije svega, ostati država koja poštuje ljudska prava na nivou međunarodnih standarda, pa apelujemo na sudove da ih imaju u vidu i da ne izriču zatvorske kazne za krivično djelo Povreda ugleda države i njenih simbola”, poručili su iz HRA.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Izdali više licenci

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) izdala je...