fbpx
NaslovnicaCrna GoraHajduković: Otvoreni Balkan je odustajanje od brzog članstva u EU

Hajduković: Otvoreni Balkan je odustajanje od brzog članstva u EU

Podgorica, (MINA) – Inicijativa Otvoreni Balkan isključivo je za zemlje koje nijesu članice Evropske unije (EU) i praktično znači odustajanje od individualnog ulaska država u EU, kazao je naučnik Dragan Hajduković, dodajući da najkrupnije odluke treba donositi na referendumu.

Hajduković je, u otvorenom pismu novoizabranom predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, naveo da je Otvoreni Balkan odustajanje od brzog članstva u EU.

On je Milatoviću poželio da bude veoma uspješan predsjednik Crne Gore.

„Moja želja nema nikakve veze sa Vama, uspjeh bih poželio svakome na Vašem mjestu, jer je kvalitetan rad predsjednika potreban Crnoj Gori“, navodi u pismu.

Hajduković je kazao da mu je unaprijed žao što se njegova želja da Milatović bude mnogo uspješniji od prethodnika neće ostvariti.

„Pišem Vam zbog Vaših stavova o EU i Otvorenom Balkanu. Prvo, i vi lično i Vaš pokret Evropa sad želite veoma brz ulazak u EU. Drugo, vi lično želite i ulazak Crne Gore u Otvoreni Balkan“, naveo je Hajduković.

On je rekao da u potpunosti poštuje pravo Milatovića da se zalaže ili za Otvoreni Balkan ili za EU, ali da je nemoguće zalagati se i za jedno i za drugo, jer su to dva nespojiva projekta koji se međusobno isključuju.

Prema riječima Hajdukovića, može jedno, može drugo, ali ne može i jedno i drugo.

„Otvoreni Balkan je isključivo za zemlje koje nijesu članice EU i praktično znači odustajanje od individualnog ulaska tih država u EU, uz ostavljenu nadu da jednog dana kolektivno uđu u Uniju“, kazao je Hajduković.

On je rekao da, u slučaju da Crna Gora sjutra postane član EU i dio Šengen zone, članstvo Crne Gore u Otvorenom Balkanu postaje nemoguće, jer bi iz susjednih država mogli dolaziti u Crnu Goru jedino na način na koji idu i u druge zemlje EU.

„Jasnoće radi, molim Vas da odgovorite javno, a građane molim da svako sam sebi odgovori na pitanje – mogu li u Otvoreni Balkan (kada bi to htjele) ući balkanske zemlje članice EU, kao Bugarska, Grčka i Hrvatska“, naveo je Hajduković u otvorenom pismu.

On je kazao da se Otvoreni Balkan i EU međusobno isključuju.

„Vi to ili ne znate, ili znate, ali nas obmanjujete. U oba slučaja – neznanje ili obmanjivanje, neće se ostvariti moja želja da, zbog dobra Crne Gore, postanete bolji predsjednik od Vaših prethodnika“, naveo je Hajduković.

On je ocijenio da najkrupnije odluke, kao EU ili Otvoreni Balkan, treba donositi na referendumu, a ne voljom pojedinaca.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije