fbpx
NaslovnicaCrna GoraGorivi materijal nije uklonjen na vrijeme

Gorivi materijal nije uklonjen na vrijeme

Podgorica, (MINA) – Nadležne službe Glavnog grada nijesu na vrijeme uklonile velike količine gorivog materijala sa Gorice, što je doprinijelo brzom širenju požara i usložnjavanju situacije, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz tog resora su kazali da su u gašenju požara, koji je u četvrtak zahvatio brdo Gorica, bili angažovani resursi Glavnog grada, Službe zaštite i spašavanja Podgorica i drugi iz sistema zaštite i spašavanja.

Iz MUP-a su naveli da je vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović sa saradnicima obišao teren.

Utvrđeno je, kako se navodi, da je zbog brzine širenja požara i nepovoljnih vremenskih uslova neophodno uključiti Avio-helikoptersku jedinicu MUP-a, helikoptere Vojske Crne Gore, pripadnike policije, kao i službe zaštite i spašavanja susjednih opština.

Dodaje se da su se gašenju požara priključili i građani Podgorice.

Iz MUP-a su naveli da Direktorat za zaštitu i spašavanje, koordinisao angažovanje službi zaštite i spašavanja Cetinja, Bara, Danilovgrada i Kolašina, i helikoptera Vojske Crne Gore.

Oni su istakli da je požar, koji se pojavio u prijepodnevnim satima, brzom intervencijom Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada bio ugašen, a da se nakon relativno kratkog vremena ponovo razbuktao na više mjesta.

“Što ukazuje na sumnju da je požar podmetnut i zahtijeva brzu aktivnost organa MUP-a – Uprave policije na otkrivanju mogućih počinilaca”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je komplikaciji i brzom širenju požara doprinijela i velika količina gorivog materijala, koji nijesu uklonile nadležne službe Glavnog grada tokom priprema za požarnu sezonu.

“Apelujemo na službe Glavnog grada da što prije započnu aktivnosti na košenju trave, uklanjanju grana i drugog gorivog materijala kako bi rizik od požara bio smanjen”, poručili su iz MUP-a.

Iz tog resora su kazali da je Crnu Goru zahvatio toplotni talas koji je uslovio pojačanu opasnost od požara, što zahtijeva da svi resursi sistema zaštite i spašavanja budu u povećanom stepenu pripravnosti.

Oni su apelovali i na građane, da ispolje maksimalnu odgovornost i svojim doprinesu očuvanju šuma, parkova i zelene površine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije