fbpx
NaslovnicaCrna GoraFon der Lajen: Članstvo u EU do 2028. ambiciozan, ali ne i...

Fon der Lajen: Članstvo u EU do 2028. ambiciozan, ali ne i neostvariv plan

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je napredovala u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), rekla je predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen i ocijenila da je članstvo države u EU do 2028. godine ambiciozan, ali ne i neostvariv plan.

Fon der Lajen, koja boravi u Crnoj Gori, kazala je to na konferenciji za novinare sa premijerom Milojkom Spajićem.

Ona je ocijenila da Crna Gora ima dobar razlog da bude ponosna na ono što je ostvareno, i da do kraja godine mogu biti zatvorena četiri poglavlja.

“To se može ostvariti ako održite fokus na pristupanju i da se sve političke partije okupe oko istog cilja”, rekla je Fon der Lajen.

Ona je kazala da će i tokom njenog novog mandata na funkciji predsjednice EK, proces proširenja biti u vrhu prioriteta.

Fon der Lajen je, odgovarajući na pitanje novinara, kazala da je zatvaranje poglavlja do 2026. godine i članstvo 2028. godine, ambiciozan plan ali ne i neostvariv.

“Mi smo uz vas, podržavamo vas koliko god možemo, kroz savjetodavnu pomić i usmejaravanje u reformama, to prate i potrebne invesiticje kako bi se uskladila EU i Crna Gora. Postoji značaj napredak koji je ostvaren u Crnoj Gori”, rekla je Fon der Lajen

Ona je rekla da je impresionirana i brzinom i kvalitetom kako država napreduje.

“Cijeli proces je zasnovan na zaslugama, zavisi od napretka koji država ostvaruje. Sigurna sam da ćete ostvariti te ciljeve”, kazala je Fon der Lajen.

Spajić je rekao da je za manje od godinu Crna Gora uspjela da uradi dosta i dokaže posvećenost evropskom putu.

“Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila je bio krupan korak za Crnu Goru. Imamo i Plan rasta koji je usvojila i EK i Vlada, a i Savjet EU. Smatramo da je Plan realan i da mi to možemo”, rekao je Spajić.

Prema njegovim riječima, da bi to bilo učinjeno, potrebna je podrška cijelog društva.

“Potrebne su nam sve političke partije koje će juriti ka istom cilju, koji svi želimo da ostvarimo, svi želimo da zatvorimo sva poglavlja do 2026. To je vrlo ambiciozan cilj ali da je moguće ostvariti”, rekao je Spajić.

On je najavio da će Vlada prezentovati platformu Barometar 26, kako bi imali izvještaj “koji će pokazati da smo uspjeli”.

“Moramo ubrzati ovaj voz i radnu temperaturu, da bi zatvorili sva poglavlja do 2026. i da bi bili buduća članica 2028. godine”, naveo je Spajić.

On je, odgovarajući na pitanje da li će pokrenute identitetske teme uticati na evropski put države, kazao da sve odluke koje se donose u Crnoj Gori moraju biti donešene na inkluzivan i sveobuhvatan način, i da se sa polarizujućim pitanjima treba suočavati na evropski način.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sainc pobijedio u Meksiku

Podgorica, (MINA) - Vozač Ferarija Karlos Sainc pobjednik je Velike nagrade Meksika, 20. trke...