fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐurović: Sudije Ustavnog suda izabrati 22. novembra

Đurović: Sudije Ustavnog suda izabrati 22. novembra

Podgorica, (MINA) – Predsjednica Skupštine Danijela Đurović pozvala je sve parlamentarne partije da 22. novembra izglasaju adekvatan broj sudija Ustavnog suda, kako bi on konačno postao funkcionalan.

Ona je na konferenciji za novinare, nakon „Skupštine građana“, na pitanje da li će ponovo glasati za izmjene Zakona o predsjedniku ako budu vraćene parlamentu, kazala da moraju postojati uspostavljene sve institucije sistema kako bi se riješile nedoumice oko zakonitosti i ustavnosti zakonskih rješenja koja se donose u Skupštini.

Đurović je istakla da prvenstveno mora postojati funkcionalan Ustavni sud koji je jedini meritoran da odlučuje da li da je bilo koje zakonsko rješenje u skladu sa Ustavom ili nije.

„Pozivam predstavnike svih parlamentarnih partija da se proces koji je pokrenut u Skupštini riješi 22. novembra i da izglasamo adekvatan broj sudija Ustavnog suda. Voljela bih da budu izabrane sve četiri sudije, ali osnovni prioritet je da Ustavni sud postane napokon funkcionalan“, kazala je Đurović.

Ona je istakla da to nije pitanje samo jedne političke partije ili pojedinca, već pitanje javnog interesa.

Đurović je rekla da je Zakon poslat predsjedniku na proglašenje.

„Vidjećemo njegovu sudbinu u narednom periodu i kakve će biti pozicije. Smatram da je pitanje političkog dijaloga uvijek neophodno, u ovom trenutku najaktuelnije, i u tom pravcu treba posmatrati i sudbinu ovog zakona“, dodala je Đurović.

Prema njenim riječima, mnogo važnije je pitanje izlaska iz ukupne političke krize.

„Koja treba da donese i odgovore na pitanja kada i u kom trenutku je potrebno realizovati vanredne parlamentarne izbore, da li i na koji način idemo sa 44. vladom“, rekla je Đurović.

Ona je kazala da bi izborno zakonodavstvo, za čije izglasavanje je u Skupštini potrebna kvalifikovana većina, takođe treba biti dio dijaloga.

„Tek kada se ta pitanja razriješe moguće je održati vanredne parlamentarne izbore ili bilo koje druge“, navela je Đurović.

Ona je kazala da je današnju raspravu, povodom predstavljanja preporuka sa druge „Skupštine građana“, obilježila činjenica da je u Crnoj Gori duže vremena prisutna sistemska korupcija.

„To izaziva veliku zabrinutost i moramo pokrenuti sve mehanizme kako bi našli adekvatna rješenja, a dio njih su i preporuke građana kako da se sa izborimo s tom pošasti koja okupira Crnu Goru“, istakla je Đurović.

Ona je rekla da vjeruje da će se Skupština u budućnosti više baviti preporukama građana.
„Da će nas preporuke građana podučiti boljem političkom dijalogu, i ukupnom parlamentarnom, i da ćemo biti više fokusirani na javni interes, u odnosu na prakse prethodnih nekoliko godina“, rekla je Đurović.

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) Vladimir Bilčik kazao je da vjeruje da je Skupština građana nešto što će postati dobra tradicija.

„Danas smo, uprkos napetoj atmosferi u Crnoj Gori, imali veoma dobar dijalog sa građanima“, rekao je Bilčik, dodajući da cijeni što su sve velike političke stranke bile prisutne u Skupštini.

On je kazao da se nada da je kroz saradnju EP i crnogorskog parlamenta pokazano da je dijalog moguć.

„Najbolji pristup je da slušamo jedni druge. Nadam se da ćemo ponuditi nadahnuće onima koji se nalaze u Skupštini kako dalje da idu kada govorimo o rješavanju nekih teških pitanja, problema i krize koja je prisutna u Crnoj Gori“, rekao je Bilčik.

Poslanik EP Kristijan Sagarc poručio je da su oni partneri svim građanima Crne Gore.

„Velika mi je čast, kao poslaniku EP, da mogu vidjeti ove napore na jačanju dijaloga sa građanima“, istakao je Sagarc.

On je poručio da je potreban dijalog, ali i kultura dijaloga.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sjutra novi duel Luke Bar i Herceg Novog

Podgorica, (MINA) - Finale plej-ofa EPCG Superlige odbojkašica biće nastavljeno sjutra duelom Luke Bar...