fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoZnanje i sposobnosti ključni za unapređenje VCG

Znanje i sposobnosti ključni za unapređenje VCG

Podgorica, (MINA) – Znanje i sposobnosti oficirskog kadra ključni su za unapređenje razvoja Vojske Crne Gore (VCG), saopštio je ministar odbrane Raško Konjević, dodajući da će država oficirima omogućiti najbolje uslove rada, školovanja i usavršavanja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Konjević je danas obišao podgoričku kasarnu “Marko Miljanov Popović” u Maslinama.

On je, obraćajući se oficirkama i oficirima, kazao da moraju biti lojalni državi i uniformi.

“Od vas se očekuje i da, zalažući se maksimalno, doprinesete razvoju naše Vojske i njenih kapaciteta obrazovanjem koje ste stekli na najboljim vojnim akademijama u inostranstvu. Vaša je obaveza da u tom segmentu obavljate zadatke posvećeno i profesionalno”, Konjević.

On je dodao da biti vojnik ili oficir u vojsci države koja je članica Alijanse danas predstavlja veliku šansu, koliko i obavezu.

Konjević je rekao da će država, sa svoje strane, učiniti ono što je njena dužnost – omogućiti im najbolje moguće uslove rada, školovanja i usavršavanja, u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim obavezama.

Konjević je rekao da je zadovoljan da je VCG od obnavljanja državne nezavisnosti do danas, u samo 16 godina, uspjela da dostigne tako visoke standarde, da njeni pripadnici mogu znanjem i kapacitetima stajati rame uz rame sa pripadnicima oružanih snaga ostalih zemalja saveznica.

Načelnik Generalštaba VCG Zoran Lazarević naveo je da u VCG ima 48 oficirki i 233 oficira, ukupno 281 pripadnik oficirskog kadra koji posljednjih godina pristiže isključivo sa prestižnih vojnih akademija u inostranstvu: Sjedinjenih Američkih Država, Hrvatske, Grčke, Italije i Sjeverne Makedonije, dok ih na školovanju ima i u nekoliko drugih zemalja.

Dodao je da je oko sto oficirki i oficira primljeno iz civilstva.

Prema riječima Lazarević, upravo na svima njima počiva vojni sistem, jer se nalaze na izuzetno značajnim komandnim dužnostima.

Konjević i Lazarević obišli su renovirane objekte u kasarni koji danas, nakon značajnih ulaganja, ispunjavaju sve standarde, izuzetno unapređujući uslove rada jedinica koje su tamo smještene, Bataljona za borbenu podršku i Bataljona za podršku.

Iz Ministarstva su kazali da su izloženi i planovi investiranja u dalje osavremenjavanje i unapređenje infrastrukture.

Konjeviću i Lazareviću, koji su poručili da će se nastaviti sa modernizacijom Vojske kako bi što efikasnije obavljala svoje zadatke, predstavljen je i dio najsavremenijeg naoružanja, sa posebnim osvrtom na lakooklopna vozila JLTV kompanije OSHKOSH.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sagledaće načine nastavka akcije ograničavanja cijena

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će, nakon dublje analize, sagledati moguće načine nastavka akcije Limitirane...