fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada da povuče izmjene Zakona o RTCG

Vlada da povuče izmjene Zakona o RTCG

Podgorica, (MINA) – Odlukom da po hitnom postupku bez prethodnih konsultacija ukine fiksni procenat izdvajanja za Javni servis, Vlada otvara prostor za neprimjereni politički uticaj na tu medijsku kuću, smatraju u Institutu za medije Crne Gore (IMCG).

Iz Instituta su ocijenila da su Izmjene Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio Televiziji Crne Gore (RTCG) korak unazad u odnosu na postojeće rješenje i pozvali Vladu da povuče predložene izmjene.

Oni su kazali da je, promjenama koje predlaže Vlada, Javnom servisu u budućnosti zagarantovan iznos na nivou ovogodišnjeg, bez obaveze inflatornog prilagođavanja.

“Čime se odstupa od postojećih zakonskih rješenja koja su garantovala zaštitne mjere u pogledu autonomije i stabilnosti finansija Javnog servisa”, rekli su iz IMCG.

Oni su, imajuću u vidu značaj Javnog servisa, obaveze iz poglavlja deset, 23 i 24 iz pregovora o članstvu u EU, standarde Savjeta Evrope i principe Evropske radiodifuzne unije, pozvali Vladu da povuče predložene izmjene.

“Kako bi se uradila procjena uticaja takve odluke na stabilnost finansiranja medija od značaja za demokratizaciju društva i obavile konsultacije sa svim relevantnim učesnicima, uključujući Javni servis i civilno društvo”, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je Crna Gora prihvatila dokument Zajednički principi finansiranja za javne medijske servise na Zapadnom Balkanu.

Iz IMCG su rekli da u tom dokumentu izričito piše da bi izmjene zakonskih odredbi o finansiranju javnih medijskih servisa trebalo praviti samo nakon sprovođenja odgovarajuće procjene uticaja i analize sačinjene od nezavisnog tijela, kao i nakon sveobuhvatnih javnih konsultacija sa svim relevantnim učesnicima, uključujući javni medijski servis i civilno društvo.

“U slučaju da Vlada postupi drugačlje, pozivamo poslanike Skupštine da odbace Vladin predlog izmjena Zakona o javnom emiteru”, rekli su iz IMCG.

Oni su kazali da će o namjeri Vlade da ukine zaštitne mehanizme finasiranja Javnog servisa upoznati relevantne domaće i međunarodne adrese.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije