fbpx
NaslovnicaCrna GoraVirusna infekcija među ribama u Jadranskom moru

Virusna infekcija među ribama u Jadranskom moru

Podgorica, (MINA) – U Jadranskom moru pojavio se veći broj oboljelih i uginulih riba, uglavnom kernji, saopštili su iz Direktorata za ribarstvo Minstarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprovrede, navodeći da se pretpostavlja da je riječ o virusnoj infekciji.

Iz Direktorata za ribarstvo su kazali da su informaciju o tome dobili od Instituta za biologiju mora.

Pronađene ribe, kako su rekli, imaju vidljiva oštećenja na očima, koži i drugim djelovima tijela.

Iz Direktorata za ribarstvo su naveli da je veći broj jedinki uočen kako pluta na površini vode.

Oni su kazali da se pretpostavljae da je riječ o VER-u, virusnoj infekciji uzrokovanoj Betanodavirusom, koja je u više navrata zabilježena i u drugim mediteranskim zemljama tokom ovog perioda godine.

“Simptomi koji se uočavaju kod oboljelih jedinki u skladu su sa opisima te infekcije u naučnoj literaturi, a virus se pojavljuje pri većim temperaturama mora”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Institut dobio oboljeli primjerak bijele kernje sa područja Herceg Novog.

“Konačna analiza oboljeljelog primjerka biće dostavljena u novembru, kako bi se izvršila PCR analiza i definitivno utvrdilo prisustvo tog virusa”, rekli su iz Direktorata za ribarstvo.

Oni su apelovali na građane da izbjegavaju konzumaciju oboljelih riba i pozvali ribare da, ukoliko u ulovu primijete slične primjerke, dostave ih Institutu za biologiju mora radi daljih analiza.

“Direktorat za ribarstvo je o ovoj pojavi obavjestilo Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kako bi imali koordinisan i efikasan odgovor u u slučaju eventualnih novih nalaza oboljelih riba”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije