fbpx
NaslovnicaCrna GoraVećina građana smatra da su vanredni parlamentarni izbori najbolje rješenje

Većina građana smatra da su vanredni parlamentarni izbori najbolje rješenje

Podgorica, (MINA) – Većina građana Crne Gore smatra da su vanredni parlamentarni izbori najbolje rješenje za izlazak iz trenutke političke krize, a svega 2,8 odsto njih trenutnu Vladu vidi kao najbolji model, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR.

Izvršni direktor DAMAR-a Vuk Čađenović rekao je da, istraživanje koje je sprovedeno u okviru zajedničke inicijative CG plus, pokazalo da trećina građana kao najbolji model za prevazilaženje krize prepozanala vanredne parlamentarne izbore.

On je kazao da 29,5 odsto građana smatra da su to vanredni parlamentarni i predsjednički izbori.

“Za 19 odsto ispitanika je to nova Vlada na čelu sa mandatarom kojeg bi podržali Demokratski front, URA, Demokrate i Socijalistička narodna partija, dok trenutnu Vladu kao najbolji model vidi svega 2,8 odsto građana”, saopštio je Čađenović na konferenciji za novinare.

Kako je rekao, više od polovine građana navelo je da u rješavanje političke krize u Crnoj Gori ne treba da se umiješa medijator iz inostranstva, već da bi političari sami trebali da nađu rješenje.

Čađenović je kazao da je 60,7 odsto građana saopštilo da Crna Gora u spoljnoj politici treba da se oslanja na Evropsku uniju, 14,7 odsto na Srbiju, 12,2 Rusiju, a skoro devet odsto za Sjedinjene Američke Države (SAD).

Izvršna direktorica CGO-a Daliborka Uljarević kazala je da je povjerenje u institucije u Crnoj Gori nisko, iako bolje u odnosu na istraživanje koje je sprovedeno u oktobru.

“Najveće povjere je iskazano u odnosu prema vjerskim zajednicama, a najmanje prema političkim partijama”, navela je Uljarević.

Prema njenim rijecima, nešto izraženije je povjerenje u tužilastvo u odnosu na sudstvo, što je u radijim slučajevima bilo suprotno.

Kako je rekla Uljarević, istraživanje je pokazalo da je pitanje odgovornosti davno zaboravljena kategorija u crnogorskom društvu i da su to identifikovali i građani.

“Građani većinski smatraju, njih 76 odsto, da političari uopšte ne pruzimaju odgovornost za svoje postupke, ili to rade djelimično, dok nešto manje od 18 odsto smatra da su političari u nekom obliku spremni da preuzmu odgovornost. Ta neodgovornost se posebno opasnom cijeni u izvršnoj vlasti, političkim partijama i Skupštini”, dodala je Uljarević.

Prema njenim riječima, istraživanje je pokazalo da bi ogromna većina građana podržala inicijativu da se mjesečno objavljuju troškovi službenih putovanja javnih funkcionera, posebno članova Vlade.

Uljarević je kazala da su, na pitanje kako vide borbu protiv korupcije koju zagovara Vlada Dritana Abazovića, većina građana odgovorila da se radi o obliku revanšizma ili o nečemu što je dio partijskih promotivnih aktivnosti, a da je malo onih koji vjeruju u iskrene namjere i vide to kao dio reformskih procesa.

Uljarević je kazala da bi se ponovo glasalo na referendumu o državno pravnom statusu Crne Gore, 61,6 odsto građana bilo za nezavisnu državu, što je više u odnosnu na procenat građana koji je podržao nezavisnost 2006. godine.

Prema njenim riječima, 20,3 odsto građana i dalje smatra da bi bolji oblik bila zajednica sa Srbijom, dok nešto manje od petine građana nema stav o ovom pitanju.

Kako je navela Uljarević, očekivano, oni koji se opredjeljuju nacionalno kao Crnogorci, ali i pripadnici manjinskih zajednica, glasali bi za nezavisnu Crnu Goru, dok je taj broj znatno manji kod nacionalno opredijeljenih Srba.

“Ove brojke opominju na posljedice podjela na čijem se prevazilaženju nije posvećeno radilo poslednjih 16 godina, već su shodno potrebama donosilaca odluka, iz različitih struktura, održavane i nerijetko naglašavane”, naglasila je Uljarević.

Kako je rekla, kada su iste ispitanike pitali kako su glasali 2006.godine, njih 45,7 odsto je odgovorilo da su glasali za nezavisnost, dok procenat do 61,6 odsto čine građani koji tada nijesu imali pravo glasa.

Uljarević je kazala da je su građani podijeljeni oko pitanja izglasavanja izmjena Zakona o predsjedniku, i da 37,9 odsto smatra da se radi o neustavnim izmjenama, a 33,9 odsto da nijesu neustavne, dok 28 nema stav o tom pitanju.

“I tu nacionalna i partijska preference značajno određuje većinski stav o tom pitanju, što ukazuje da je ovo jedno od tih pitanja na kojima se prelamaju podjele u društvu”, dodala je Uljarević.

Kako ne navela, 47 odsto građana smatra da nije opravdano kršiti Ustav kroz neustavne zakone, kada je to potrebno nekoj političkoj grupaciji koja ima većinu u Skupštini, dok blizu 30 odsto ispitanika satra da postoje situacije u kojima je neophodno kršiti Ustav, da se to dešavalo i ranije.

Uljerević je rekla da proteste, koji su organizovani nakon usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku, podržava 35,6, odsto, dok ih 43,5 ne podržava, a 20,9 nema stav.

“Ovo ukazuje da se podrška uglavnom održava u okviru onih partija koje su organizovale proteste”, dodala je Uljarević.

Uljarević je kazala da većina građana 60,3 odsto vidi svoju budućnost u Crnoj Gori, dok 21.4 odsto ne vidi, a među njima su dominantno mladi ljudi.

Prema njenim riječima, razlozi koji građane opredjeljuju da svoju budućnost ne vide u Crnoj Gori je dominantno loša ekonomska situacija, ali i nestabilna politička situacija.

“Oni koji bi željeli da emigriraju, uglavnom bi voljeli da žive u SAD ili nekoj od država EU, zatim skandinavskim zemljama, a slijede Srbija, Rusije”, navela je Uljarević.

Ona je kazala da polovina građana smatra da mediji u Crnoj Gori nijesu objektivi i nezavisni, dok ih 28,6 odsto prepoznaje kao takve.

“Skoro 60 odsto građana smatra da mediji ne doprinose snižavanju tenzija, odnosno da osnažuju polarizaciju u društvu, kroz direktno svrstavanja ne određene strane, dok manje od petine vide pozitivnu ulogu medija u društvu”, istakla je Uljarević.

Čađenović je rekao da je 47,3 odsto građana izjavilo da su prihodi domaćinstva dovoljni da jedva pokriju životne troškove u toku mjeseca, dok 31,2 njih je kazalo da ne može da pokrije mjesečne troškove domaćinstva.

“S druge strane, za 27,5 odsto građana prihodi domaćinstva su dovoljni da se pokriju životni troškovi tokom jednog mjeseca”, dodao je Čađenović.

Kako je istakao, čak 56,3 odsto građana se suočili, ili poznaje nekoga ko se suočio sa nestašicom ljekova i medicinskih sredstava u poslednje vrijeme.

“Građani su kao odgovorne za nestašicu ljekova izdvojili prethodne vlade na čijem čelu je bila Demokratska partija socijalista i Vladu Zdravka Krivokapića i program Evropa sad, dok aktuelnu Vladu Dritana Abazovića kao odgovorne prepoznaje 14,6 odsto”, rekao je Čađenović.

On je kazao da je za 35 odsto građana najava novih zaduženja posljedica kombinacija loše politike u državi i globalnih kretanja, za 30 odsto su to isključivo posljedice loših politika donosioca odluka.

Prema riječima Čađenovića, 23 odsto građana razlog za nova zaduženja vidi isključivo u globalnoj finansijskoj krizi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije