fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Izvještaju EK niz kritičkih ocjena o položaju žena

U Izvještaju EK niz kritičkih ocjena o položaju žena

Podgorica, (MINA) – Evropska komisija (EK) u Izvještaju za Crnu Goru dala je niz kritičkih ocjena na položaj žena i navela da rodno zasnovano i porodično nasilje predstavlja ozbiljan i uporan problem, saopštili su iz Centra za ženska prava (CŽP).

Kako su naveli iz te nevladine organizacije (NVO), u Izvještaju se ukazuje na zabrinjavajući broj femicida i neefikasno procesuiranje slučajeva nasilja nad ženama, kao i na probleme mizoginih javnih izjava.

Navode se, kako su kazali iz CŽP, i slučajevi rodno zasnovanog nasilja, nasilja nad djecom, govora mržnje i zločina počinjenih iz mržnje kojima su posebno izložene najranjivije grupe RAE, OSI i LGBTIQ.

“U Izvještaju za Crnu Goru za ovu godinu EK daje niz kritičkih ocjena na položaj žena u Crnoj Gori, navodeći da rodno zasnovano i porodično nasilje predstavlja ozbiljan i uporan kriminalni, društveni i problem javnog zdravlja”, rekli su iz CZP.

Iz te NVO su kazali da EK oštro poziva Crnu Goru da poboljša međuinstitucionalnu saradnju radi postizanja efikasnije zaštite od svih oblika diskriminacije, boljeg pristupa pravdi, punog uživanja procesnih prava i besplatne pravne pomoći žrtvama kršenja ljudskih prava i krivičnih djela.

“Kao i da osigura punu operativnu sposobnost Ustavnog suda i usklađeno tumačenje sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava te evropskih i međunarodnih standarda ljudskih prava u cijelom sudskom sistemu”, dodali su iz CŽP.

Kako su naveli, Izvještaj daje detaljan osvrt na oblasti u kojima su prepoznati problemi sa kojima se suočavaju žene u Crnoj Gori i da su žene, posebno mlađe političarke, uveliko izložene rastućem govoru mržnje i verbalnom zlostavljanju.

“Dok preovlađujući patrijarhalni stavovi i nedostatak interesa političkih partija da se suoče sa ovim pitanjima predstavljaju realnu prepreku njihovom aktivnijem uključivanju u politiku”, dodaje se u saopštenju.

Iz CŽP su naveli da žene ostaju slabo zastupljene u političkim i ekonomskim procesima donošenja odluka,

“Država nema dovoljno specijalizovanih servisa podrške za žene i djecu žrtve nasilja, niti su uspostavljeni krizni centri i jasni protokoli za postupanje sa žrtvama seksualnog nasilja i još uvijek nije usvojila novu strategiju za suzbijanje nasilja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su žene jedna od najranjivijih grupa na tržištu rada, dok se i dalje ništa ne preduzima po pitanju efikasnog sprovođenja inspekcijskih kontrola i njihove bolje koordinacije.

“Rodni jaz u stopi zaposlenosti, rodni jaz u platama za isti rad, seksualno uznemiravanje na radnom mjestu, manjak pristupačne brige o djeci, neplaćeni rad i sistem poreskih olakšica, su pitanja koja imaju krajnje negativne posljedice na položaj žena u društvu”, naveli su iz CŽP.

Kako su kazali, nijedan pomak nije učinjen u pogledu zakonodavnih i drugih mjera usmjerenih na uspostavljanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

U Izvještaju se navodi i da se žene i dalje suočavaju sa poteškoćama u ostvarivanju prava na nasljeđe i imovinskog prava u brakorazvodnom postupku, kao i da nedostaju rodno budžetiranje i rodna komponenta u obrazovnoj politici.

“Takođe se navodi da većina preporuka iz prethodnog izvještaja ostaje na snazi”, dodaje se u saopštenju CŽP.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije