fbpx
NaslovnicaCrna GoraSkoro polovina građana nije informisana o Otvorenom Balkanu

Skoro polovina građana nije informisana o Otvorenom Balkanu

Podgorica, (MINA) – Gotovo polovina crnogorskih građana nije informisana ili je vrlo malo informisana o Otvorenom Balkanu, pokazalo je istraživanje Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

CEMI je istraživanje sproveo na uzorku od 961 ispitanika na teritoriji Crne Gore, od petog do 22. marta.

Iz CEMI-ja su naveli da je o Otvorenom Balkanu potrebno otvorenije razgovarati i da građani nijesu dovoljno informisani o toj inicijativi.

“Dok gotovo polovina, 48 odsto ispitanika procjenjuje da uopšte nije informisano ili da je vrlo malo informisano o Otvorenom Balkanu, svega pet odsto tvrdi da je u potpunosti informisano, a svega 16 odsto je donekle informisano”, kazali su iz CEMI-ja.

Na pitanje da li Crna Gora treba da se priključi inicijativi Otvoreni Balkan, 41 odsto ispitanih je odgovorilo potvrdno, dok je 17,3 odsto odgovorilo odrično, a 36,8 odsto je zaokržilo “ne znam” kao odgovor.

“Ipak, procenat onih koji podržavaju inicijativu je blizak onima koji ne mogu da se odluče – 37 odsto. Oko sedam ispitanika nije htjelo da odgovori na pitanje”, rekli su iz CEMI-ja.

Oni su naveli da što je osoba mlađa, to je veća vjerovatnoća da je naklonjena ideji Otvorenog Balkana, pa 50 odsto mladih (18-29 godina) podržava inicijativu.

“Zanimljiva je značajna razlika u odogovorima u odnosu na nacionalnost ispitanika, pa 53 odsto Srba iz uzorka podržava inicijativu, 42 odsto Albanaca, 37 odsto Crnogoraca, 19 odsto Bošnjaka i 14 odsto Muslimana”, kazali su iz CEMI-ja.

Razlika, kako su rekli iz te NVO, uočljiva je i u odnosu na vjeroispovijest, pa inicijativu podržava 68 odsto katoličke, 44 odsto pravoslavne i 28 odsto građana muslimanske vjeroispovijest.

“Većinsku podršku inicijativi daju simpatizeri Građanskog pokreta URA, Demokratskog fronta, Demokrata, i buduće stranke bivših ministara finanasija i ekonomskog razvoja Milojka Spajića i Jakova Milatovića”, naveli su iz CEMI-ja.

Na pitanje u kojoj mjeri su upoznati sa inicijativom Otvoreni Balkan, 24,5 odsto građana je odgovorilo da nije informisano uopšte, 23,5 odsto da je veoma informisano, a odgovore “i jesam i nisam” i “donekle sam informisan/a” zaokružilo je 21,9, odnosno 16 odsto građana. Da je u potpunosti informisano kazalo je 5,2 odsto ispitanika.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije