fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoRaonić: Javni servis ne smije postati oruđe u rukama političkih elita

Raonić: Javni servis ne smije postati oruđe u rukama političkih elita

Podgorica, (MINA) – Javni servis više ne smije postati oruđe u rukama političkih ili određenih društvenih elita zbog ostvarivanja neprincipijelnog uticaja na društveno-ekonomske tokove, kazao je generalni direktor Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić.

On je povodom 100 dana od kada ga je Savjet Javnog servisa izabrao za generalnog direktora, kazao da su obećali drugačiji način rada menadžmenta i da zbog toga želi da predstavi neke od najvažnijih promjena koje su pokrenuli.

„Ovim želimo da ukažemo na obim i sadržaj reformskih procesa koji se dešavaju unutar Javnog servisa, jer ovo nijesu konačni rezultati – već pokazatelj promjena i osnov za dalji rad“, napisao je Raonić na Fejsbuku /Facebook/.

Prema njegovim riječima, ti procesi i promjene koje nose sa sobom, treba da s jedne strane dovrše proces transformacije javnog servisa u smislu efikasnosti i kvaliteta njegovog rada, a sa druge u smislu njegove uloge u crnogorskom društvu.

“Javni servis više ne smije postati oruđe u rukama političkih ili određenih društvenih elita u cilju ostvarivanja neprincipijelnog uticaja na društveno-ekonomske tokove. Ove promjene i njihovo produbljivanje upravo i treba tome da posluže”, rekao je Raonić.

On je kazao da je umrežavanjem redakcija televizije, radija i portala započet proces programskog ujednačavanja i jedinstvenog korišćenja resursa.

Raonić je dodao da je emisija „Link“ model kojim treba da se krene.

“Kroz kvalitetnije izvještavanje povećali smo gledanost/slušanost programa koje kreiramo, kao i posjećenost portala i naših profila na društvenim mrežama, čime sve intenzivnije odgovaramo na potrebe novog doba komunikacija i važnost digitalnih platformi u cilju informisanja javnosti“, rekao je Raonić.

Kako je kazao, modernizovali su programske planove, dobrim dijelom i zahvaljujući doprinosu zainteresovane javnosti, kroz otvorene kanale komunikacija.

“Otkupljena su tržišno dostupna prava za emitovanje nastupa nacionalnih reprezentacija, kao i uspostavljena saradnja sa sportskim savezima, tako da će u narednoj godini biti udvostručen prenosa u tom smislu“, dodao je Raonić.

On je naveo da je kroz osvježenu programsku, rukovodeću i novu uredničku strukturu započet proces promjena same novinarske kulture unutar redakcija, kako bi se novinari u potpunosti relaksirali političkog, ili bilo kojeg drugog pritiska, pa i od nas i menadzmenta.

Raonić je podjsetio da su obnovili saradnju sa svim međunarodnim partnerima koji su zainteresovani za reforme Javnog servisa u Crnoj Gori i uspostavili intezivnu saradnju sa TV iz regiona.

On je istakao da je započet i proces unutrašnje racionalizacije, od kabineta generalnog direktora do organizacionih cjelina.

Istovremeno, kako je kazao, smanjen je udio plata zaposlenih u ukupnom budžetu, čime se otvara prostor za dalje investicije u infrastrukturu Javnog servisa.

„Otvorili smo proces revizije dosadašnjeg finansijskog poslovanja pozivom DRI. Istovremeno intenzivirane interne revizije i formiran revizorski odbor“, naveo je Raonić.

On je dodao da je skoro pa sređen registar pravnih propisa i da su unaprijeđeni interni pravilnici, da bi u potpunosti uskladili funkcionisanje Javnog servisa sa pravnim propisima.

Raonić je kazao da će oni za koje nije bilo vremena biti odrađeni do kraja godine.

On je kazao da je dodatno unaprijeđena transparentnost rada Javnog servisa, pozitivnim odgovorima na sve zahtjeve sa pristup informacijama.

„U sklopu šireg plana podrške zapošljenima u Javnom servisu – uspostavili smo kvalitetnu komunikaciju sa sindkalnim organizacijama, što je neophodan preduslov za dalje korake u optimizaciji“, rekao je Raonić.

Kako je kazao, unaprijedili su zaštitu kulturnih dobara u vlasništvu Javnog servisa i isplatili nagomilani dug zbog pogrešnog obračuna plata.

On je istakao da su započeli ekološku transformaciju Javnog servisa kroz dogovoreni plan ugradnju solarnih panela, nabavku električnih automobila, reviziju energetske efikasnosti i smanjenu upotrebu papira na nivou cijele organizacije.

„Ovo su samo početne mjere koje ćemo integrisati u svakodnevni rad Javnog servisa, paralelno sa programskim fokusom na promociju ekoloških standarda i dobrih praksi“, kazao je Raonić.

Raonić je kazao da je unaprijeđena komunikacija sa ključnim nacionalnim kulturnim institucijama i formalizovana saradnja sa Crnogorskim narodnim pozorištem, Muzičkim centrom, Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti (CANU), Kinotektom, fakultetom, nadležnim Ministarstvom.

„Privodimo kraju pripreme za obilježavanje dva vrlo bitna jubileja 150 godina novinarstva u Crnoj Gori i 80 godina rođenja Živka Nikolića. U sklopu tih aktivnosti zajedno ćemo raditi sa CANU, Univerzitetom Crne Gore i nadležnim ministarstvom“, istakao je Raonić.

On je dodao da će uposleni od nove godine ostvariti brojne benefite kroz započinjanje gradnje zgrade za zaposlene, bolju finansijsku situaciju u narednoj godini, vrtiću za zaposlene.

„A program, ono sšo treba da bude krajnji rezultat – očekujte velike stvari od Nove godine“; poručio je Raonić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije