NaslovnicaCrna GoraDruštvoProsječno povećanje zarada u zdravstvu oko 30 odsto

Prosječno povećanje zarada u zdravstvu oko 30 odsto

Podgorica, (MINA) – Zarade zaposlenima u zdravstvu u prosjeku će biti povećane za oko 30,5 odsto, saopšteno je na konferenciji za novinare ministarstava zdravlja i finansija i socijalnog staranja.

Na konferenciji je saopšteno da je trenutna prosječna plata za medicinski kadar je 589 EUR, a uvećana će iznositi 794 EUR.

Nominalno prosječno povećanje za medicinski kadar iznosi oko 205 EUR, što je u prosjeku 35 odsto.

Kako je saopšteno, kada je riječ o medicinskom kadru, prosječna neto uvećana neto zarada će iznositi 693 EUR, a nominalno povećanje 142,6 EUR, ili 25,9 odsto.

Veće povećanje ostvariće zaposleni sa nižim koeficjentima.

Srednja medicinska sestra, koja je primala neto zaradu od 412,6 EUR sada će primati 578,76 EUR.

Medicinskoj sestri sa visokom stručnom spremom zarada će biti povećana 37,9 odsto, odnosno njena plata će nominalno biti povećana za 194 EUR.

Zarade doktora medicine, stomatologije, diplomiranih farmaceuta, izabranih doktora medicine i sličnih profesija nominalno će porasti 208,5 EUR, odnosno 32,3 odsto.

Kada je riječ o specijalističkim poslovima, gdje je zarada 789 EUR, nakon povećanja će biti 1.032 EUR, odnosno procentualno plata će biti veća za 30,8 odsto.

Zarada u užim specijalističkim poslovima biće povećana na 1.135 EUR, što je 278 EUR više od trenutne zarade, ili 32,4 odsto.

Subspecijalista će imati koeficjent na nivou koeficjenta predsjednika višeg suda ili sudije višeg suda za prekršaje.

Kako je saopšteno, osnov za povećanje nemedicinskom kadru nije povećanje koeficjenata, već primjena mjera iz programa Evropa sad, odnosno promjena poreskog opterećenja na zarade.

Zaposleni koji su prethodno primali minimalnu zaradu ostvaruju rast od 80 odsto, a taj rast se smanjuje uvođenjem progresivnog oporezivanja zarada.

Najmanje povećanje kada je riječ o nemedicinskom kadru, ostvariće oni sa najvećim koeficjentima, odnosno rukovodioci i direktori javnih zdravstvenih ustanova.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da povećanje davanja za zdravstvene radnike nije milostinja, već dio duga prema onima koji spašavaju ljudske živote.

“Bez obzira što je dio javnosti sumnjao da se povećanje može desiti tako brzo, danas imamo precizan i jasan plan koji može da stupi na snagu od 1. januara naredne godine, u zavisnosti od usvajanja budžeta”, kazala je Borovinić Bojović.

Cilj Ministarstva, kako je dodala, je da zadrže ljekare u zemlji i poprave kvalitet njihovog života.

“Obećavam svim kolegama i zaposlenima u zdravstvu da je ovo samo početak po ovom pitanju”, kazala je Borovinić Bojović.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je naveo da je zdravstveni sektor iznio gro tereta krize izazvane koronavirusom.

“Imali smo nedovoljno kadra, prostora i mnogih drugih stvari. Oni su iznijeli su sve to a mi, kao predstavnici države, morali bismo da uvažimo tu situaciju”, rekao je Spajić.

On je kazao da Crna Gora ne bi bila u fiskalno povoljnoj situaicji da nije bilo liderstva Ministarstva zdravlja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije