fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoPoruke antifašizma teško dopiru do podijeljenog društva

Poruke antifašizma teško dopiru do podijeljenog društva

Podgorica, (MINA) – Predstavnici vlasti i političkih partija moraju preuzeti svoj dio odgovornosti i aktivno, a ne samo deklarativno, učestvovati u podizanju svijesti o važnosti antifašističkih vrijednosti, poručili su iz Građanske alijanse (GA).

Iz GA su kazali da godinama obilježavaju Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, s ciljem javnog prepoznavanja zabrinjavajućih društvenih trendova po pitanju govora mržnje, političke isključivosti i društvene diskriminacije, kao i (ne)sposobnosti državnih institucija da odgovore na te pojavne oblike fašizma.

Oni su rekli da se, nažalost, njihove poruke ne mogu na pravi način čuti u podijeljenom crnogorskom društvu.

Kako su naveli iz GA, društvo izbjegava suočavanje sa suštinom fašističkih obrazaca, svodeći težište javnih polemika na sterilne kvaziistorijske interpretacije prošlosti, ili bombaške sukobe između tvrdo ukopanih nacionalnih i klerikalnih rovova.

„I dok svaki od blokova podijeljenog crnogorskog društva sebe prikazuje kao žrtvu fašističkih praksi i politika, istovremeno smještajući odgovornost isključivo na suprotstavljene strane, u drugi plan se povlače glasovi koji ukazuju da se prisutnost fašističkih obrazaca ne poklapa sa političkim podjelama“, kaže se u saopštenju.

Iz GA su rekli da istraživanja javnog mnjenja posljednjih godina ukazuju na porast govora mržnje i slabljenje pozitivnih trendova po pitanju javne podrške anti-diskriminacionim politikama, dok državne institucije kontinuirano slabe u smislu koordinacije, efikasnosti i strateškog pristupa.

S druge strane, kako su kazali, političke i intelektualne elite se troše u beskrajnim sterilnim raspravama.

Iz GA su naveli da te rasprave samo dodatno podstiču društvene podjele, čime se društvo udaljava od neophodnog konsenzusa o borbi protiv fašističkih obrazaca i praksi.

Prema njihovim riječima, konsenzus o tim pitanjima jedna je od rijetkih tema koja može ujediniti podijeljene društvene grupe i političke platforme.

Iz GA su kazali da zato predstavnici vlasti i političkih partija moraju najzad izvući glavu iz udobnosti vještog izbjegavanja rješavanja problema uzrokovanih različitim podjelama.

„Oni moraju pogledati stvarnosti u oči, preuzeti svoj dio odgovornosti i aktivno, a ne samo deklarativno, učestvovati u podizanju svijesti o važnosti antifašističkih vrijednosti“, poručili su iz GA.

Iz GA su naveli da su, povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, pripremili video u kojem skreće pažnju na zabrinjavajući narativ po pitanju podjela.

U videu, kako su dodali, pozivaju na odgovornost i djelovanje u cilju izgradnje kvalitetnijeg društva usmjerenog ka evropskim vrijednostima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije