fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoPokrenuti parlamentarnu istragu o odgovornosti u slučajevima femicida

Pokrenuti parlamentarnu istragu o odgovornosti u slučajevima femicida

Podgorica, (MINA) – Poslanici treba da se ujedine i iskoriste kontrolnu funkciju Skupštine, kako bi pokrenuli parlamentarnu istragu o političkoj odgovornosti javnih funkcionera koji su se oglušili o pozivima žena za pomoć i zaštitu.

To je poručila direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević, na Osmomartovskom maršu, koji je ove godine posvećen borbi protiv femicida.

foto: MINA

Raičević je kazala da su se okupili kako bi opomenuli na najekstremniji oblik nasilja nad ženama – rodno motivisano ubijanje žena, odnosno femicid.

“Ovdje smo da govorimo o ubijanju žena zato što su žene”, poručila je Raičević.

foto: MINA

Ona je kazala da je država pokazala nemoć da zaštiti živote žena koje su prijavile nasilje, a neke od njih su, kako je dodala, bile živi dokaz sa svojim slomljenim vilicama, natečenim licima, iščupanim kosama.

“Da li je moguće da niko nije vidio teror u očima njihove djece koja su svjedočila najgorem nasilju nad njima najdražim bićem?”, pitala je Raičević.

Ona je navela da se iz tog razloga okupljeni danas obraćaju poslanicima kako bi se rasvijetlili zločini koji “prevazilaze porodični dom i sele se u institucije” koje su, smatra Raičević, ostale nijeme, pasivne, bespomoćne.

foto: MINA

Ona je pozvala sve poslanike i poslanice da se, kako je kazala, barem jednom ujedine i da pomognu u borbi za život.

foto: MINA

“Tražimo da iskoristite kontrolnu funkciju parlamenta i pokrenete parlamentarnu istragu koja će poslužiti kao osnov za odlučivanje Skupštine o političkoj odgovornosti nosilaca javnih funkcija koji su se oglušili o vapaje ovih mladih žena za pomoć i za zaštitu”, poručila je Raičević.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije