fbpx
NaslovnicaCrna GoraPočinju regionalni Dani digitalne knjige

Počinju regionalni Dani digitalne knjige

Podgorica, (MINA) – Regionalni Dani digitalne knjige, tokom kojih će svakodnevno, na posebno kreiranoj stranici na Telenorovom sajtu biti objavljivani ekskluzivni sadržaji iz oblasti književnosti i izdavaštva, počinju danas i trajaće do 23. maja, saopšteno je iz Telenora.

Iz te kompanije su kazali da Regionalne dane knjige organizuju sa Bookmate-om.

Navodi se da će ljubitelji pisane riječi imati priliku da pogledaju više od 30 intervjua sa piscima, prevodiocima, urednicima i drugim imenima iz svijeta regionalnog izdavaštva, posebno nastalih za ovu priliku, među kojima je i crnogorski pisac Andrej Nikolaidis.

Iz Telenora su kazali da je poseban segment manifestacije, konkurs u kreativnom pisanju Tvoja riječ, kojim žele da motivišu autore, koji još nemaju objavljeno djelo, da se prijave.

“Konkurs počinje u toku manifestacije Dani digitalne knjige i traje pet mjeseci, nakon čega će 20 najboljih biti objavljeno u elektronskom formatu, a pobjednika konkursa očekuje i štampanje njegovog prvog autorskog djela”, kaže se u saopštenju.

Business Development Manager kompanije Bookmate za Balkan Marin Milosavljević kazao je da više od šest hiljada elektronskih i audio knjiga na balkanskim jezicima, koje Bookmate nudi svojim korisnicima, predstavlja samo dio onoga što ova onlajn manifestacija predstavlja.

„Ove godine je fokus ne samo na piscima, već i na cijelom timu ljudi koji se ‘iza zavjese’ brine o tome da knjiga dođe u ruke čitalaca, bilo na ekranu, papiru ili putem slušalica”, kazao je Milosavljević.

On je istakao da Crna Gora konačno ima pravu digitalnu manifestaciju za ljubitelje pisane riječi i da će biti još bogatija sadržajima.

Komercijalni direktor Telenora Brano Đurović rekao je da ga raduje to što crnogorskim ljubiteljima knjige poklanjaju jednu ovakvu manifestaciju.

„Ponosni smo na to što je Telenor jedini operator koji korisnicima u Crnoj Gori pruža Bookmate, popularnu aplikaciju za ljubitelje knjiga svih žanrova na telefonu, tabletu ili laptopu”, rekao je Đurović.

On je ocijenio da su se elektronske knjige pokazale kao sjajno rješenje, posebno u vremenu korone, kada je kretanje ograničeno.

Iz Telenora su istakli da Bookmate, kao bezbjedna alternativa odlasku u knjižare i biblioteke, od početka epidemije koronavirusa, bilježi rast od skoro 60 odsto na globalnom nivou i sada broji skoro 14 miliona korisnika u 24 zemlje.

“U katalogu od skoro dva miliona naslova na 16 jezika, uključujući i crnogorski, svako će pronaći nešto za sebe”, kazali su iz ze kompanije.

Oni su naveli da su u Crnoj Gori najpopularniji ljubavni romani, klasici i trileri, a da audio-knjige polako postaju i dio svakodnevnice domaćih čitalaca.

Prema njihovim riječima, najslušanija audio-knjiga je Ana Karenjina, koju za domaću publiku čita Ivan Bosiljčić.

Najčitanije

Članovima UPCG predstavljen Program za unapređenje konkurentnosti privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu predstavljen je danas...